Henter kommentarer

Lau Svenssen starter modelportefølje-firma: "Folks penge står og rådner væk"


Der er behov for, at danskere, der bliver ramt af negative renter, får en indsigt og en fortrolighed med aktiemarkedet.

Det mener aktieanalytiker og porteføljeforvalter i Millionærklubben, Lau Svenssen. Derfor har han sammen med sin ven, ingeniør Peder Tudborg, startet virksomheden Svenssen & Tudborg, som ønsker at være danske gør-det-selv aktieinvestores foretrukne inspiration til et langsigtet, positivt afkast.

»Folks penge står og rådner væk, og derfor er vi alle tvunget til at acceptere en højere risiko. Vi henvender os til helt almindelige mennesker, der er kommet i klemme af negative renter, uden så meget hurlumhej,« lyder det fra Lau Svenssen, som tilføjer:

»Modellerne kan både bruges af folk over 50, der har et opsparing stående, der bliver ædt af renter, eller af yngre med en opsparing, som gerne vil opbygge en portefølje, de kan leve af som gammel.«

Svenssen & Tudborg gik i luften i starten af juli, og med et medlemskab, der løber i 12 måneder og koster 1000 kr., får man adgang til fire forskellige modelporteføljer, der bliver opdateret en gang om ugen.

»Vi sender et skriv ud hver onsdag, hvor det fremgår, hvis porteføljerne er blevet opdateret. Det er meget gammeldags, og der er intet, der står og bimler og bamler,« siger Lau Svenssen.

De fire modelporteføljer, MyWay, Langsigtet, På vej mod bæredygtighed samt Logistik, Shipping og Transport, består af samlet 70 forskellige aktier - 54 af dem har Lau Svenssen selv i sin portefølje, og de resterende 16 vil han købe sidenhen.

Alle aktierne får desuden en længere beskrivelse, hvor blandt andet rationalet for aktiens placering i modellen begrundes.

Lau Svenssen understreger dog, at man ikke behøver at følge modelporteføljen slavisk, men i stedet bruge dem som inspiration og læring.

»Meningen med det, og det smarte ved det, er, at det er et smadderbilligt produkt, hvor du selv kan vælge til og fra. Der er en masse råd og vejledning, men nu skal selv træffe beslutningerne, ud fra hvad din profil er, og så kan man springe nogen af de aktier, jeg har plukket, over.«

Hvorfor skal man blive kunde i Svenssen & Tudborg, når man kan se dine handler hos Millionærklubben?

»Adfærden i Millionærklubben, som i øvrigt er en konkurrence, er lidt mere hidsig, end de aktier, der er i modelporteføljerne, og det vi laver i Svenssen & Tudborg er mere langsigtet, mens risikoprofilen også er mere sikker.«

Hvis man vælger at investere med udgangspunkt i en eller flere af modelporteføljerne - hvilket afkast kan man så forvente?

»Det er ganske umuligt at svare på. Aktiemarkedet stiger cirka 7 pct. om året, men det skal også siges, at de sidste 30 år har været gode. Jeg vil formode, at et realistisk afkast for danske og europæiske aktier i de kommende år, vil være omkring 5 pct. om året.«

»Pointen er, at når renterne i banken er negative, er man nødt til at gøre noget fornuftigt, og det er det, jeg prøver at levere. Om det er godt eller ej, det er op til kunderne.«

Læs også: Den ultimative guide: Her er sommerferiens skjulte gebyrer

Læs også: Her har flest kunder en aktiesparekonto