Henter kommentarer

Milliardforvalter om smertefuldt aktieår: Du skal være forberedt på kraftige stigninger


En norsk kapitalforvalter har nu et positivt budskab til aktieinvestorer - samt en opfordring om at være parat til, at aktierne begynder at stige.

Selv om det har været et smertefuldt aktieår, så ligner nedturen noget, som vi ser under en normal økonomisk cyklus. Det vurderer investeringsdirektør Alexandra Morris fra den norske kapitalforvalter Skagen Global i en kommentar.

Investorer skal ifølge hende være forberedt på, at vendingen i markedet kan være voldsom.

Læs også: Lau Svenssen: 'Jeg kan komme i klemme'

»Den gode nyhed er, at aktiemarkederne oftest er foran de økonomiske data – både når bevægelsen går nedad og opad – og det kan sagtens tænkes, at vi vil se noget i stil med de voldsomme rebounds, vi oplevede efter kriserne i 2003 og 2009,«

I 2003 så man, at det amerikanske, toneangivende S&P 500-indeks steg 26 pct., mens indekset i kølvandet på finanskrisen steg 23 pct., bemærker hun.

Investorer skal være forberedt på en vending i markedet. Det opløftende budskab er nemlig, at de kraftige kursfald i 2022 ifølge formueforvalteren ikke bunder i »skadelige strukturelle problemer«, som vi for eksempel så under dotcom-boblen ved årtusindeskiftet og finanskrisen i 2008.

Læs også: Spår disse aktier stort potentiale - ser mulighed for betydelige gevinster

Der mangler eksempelvis ikke penge i aktiemarkederne - heller ikke blandt små og mindre populære selskaber, fremhæver Alexandra Morris. Det var med hendes ord ellers et »tydeligt symptom« under finanskrisen. På det tidspunkt var investorer på stribe tvunget til at sælge ud af deres aktier for at dække deres tab.

Det er uvist, hvornår aktierne rammer bunden, men hos den norske kapitalforvalter har man en forventning om, at inflationen vil falde tilbage i løbet af de næste to kvartaler. Tanken er, at når inflationen falder, så falder renterne - som centralbankerne har hævet for at bekæmpe inflationen - hvorefter aktierne rammer en bund.

»Globalt set er der også flere optimistiske tegn på, at inflationen har nået toppen på grund af lavere priser og favorable basiseffekter,« forklarer Alexandra Morris.

Hun lægger vægt på, at Inflationstal fra USA viser, at inflationen i oktober ramte det laveste niveau siden januar, »hvilket jo er meget positivt.«