Henter kommentarer

Milliardinvestor om regeringens opfordring: 'Et stærkt signal'


Forsvarsinvesteringer er vigtige for vores alle sammens pensionskasse, ATP.

Og Mette Frederiksens opfordringen til at investere i våben er et stærkt signal.

Sådan lyder det i en kommentar fra Mikkel Svenstrup til Euroinvestor, der er investeringsdirektør i ATP ovenpå onsdagens pressemøde fra regeringen om forsvaret. 

Her lød det fra regeringen, at de vil løfte forsvarsudgifterne med 40,5 mia. kr., men at offentlige midler alene ikke kan klare at løfte opgaven med at styrke forsvaret. Derfor opfordres investorer, banker og pensionsbranchen til at se mere positivt på forsvarsinvesteringer. 

Læs også: Økonom: Øget forsvarsbudget kan udløse prisstigninger - og få konsekvenser for boligejerne

»Den sikkerhedspolitiske situation i Europa er voldsomt forandret over de seneste år. Og betydningen af et stærkt forsvar er blevet meget tydelig – det er statsministerens udtalelse og EU’s nye forsvarsstrategi et klart bevis på,« lyder det fra Mikkel Svenstrup.

Hos pensionsgiganten, som ifølge årsregnskabet for 2023 forvalter en formue på 712 mia. kr., har forsvarsinvesteringer – inden for rammerne af internationale konventioner - i mange år været en del af investeringerne. 

»De er vigtige for ATP, og vi er åbne over for, at den type investeringer bliver større fremover; under forudsætning af, at det kan bidrage til et godt afkast til vores medlemmer,« udtaler investeringsdirektøren.

Han understreger, at ATP vægter samfundsansvar højt, og at investeringer i Europas sikkerhed er samfundsansvar på højeste plan. 

Læs også: Investor ser fordobling af dansk himmelstormer

»Investeringer i sikkerhed og forsvar har været kontroversielle for pensionsselskaber i lang tid. Dér er det vigtigt, at investeringer i forsvar ikke kommer i konflikt med den omfattende og udvidede bæredygtighedsregulering, som pensionsselskaber også skal tage højde for,« siger han og fortsætter:

»Der ligger i både EU’s udspil og statsministerens opfordring den tilgang, at våbeninvesteringer kan være investeringer i sikkerhed og dermed noget positivt – og det er et stærkt signal at sende.«

Hvorvidt ATP kommer til at skrue op for forsvarsinvesteringerne eller på anden måde ændre på deres investeringsstrategi på baggrund af Mette Frederiksens opfordring oplyser Mikkel Svenstrup ikke.

Det ved vi til gengæld hos AkademikerPension, der har været den mest markante stemme i debatten om bæredygtige og etisk korrekte investeringer.

»Mette Frederiksens udmelding ændrer som udgangspunkt ikke på noget, nej,« siger administrerende direktør Jens Munch Holst i pensionsselskabet til Euroinvestor.

Det kan du læse mere om her

Læs også: Medie: Danskers kriseramte selskab forbereder konkurs

Læs også: Nye tal: Så meget koster et gennemsnitligt hus nu