Henter kommentarer

Pensionsgigant trodser klar opfordring om at købe aktier: Giver ikke mening


I en opsigtsvækkende melding går en dansk pensionsgigant nu i rette med opfordringen fra Danmarks statsminister.

Mette Frederiksen og regeringen opfordrer til at investere i våben, men hos AkademikerPension kommer man ikke til at ændre på strategien.

Sådan lyder det fra administrerende direktør Jens Munch Holst i pensionsselskabet, der har været den mest markante stemme i debatten om bæredygtige og etisk korrekte investeringer.

Læs også: Analytikerne: Bred enighed om købsanbefaling

»Mette Frederiksens udmelding ændrer som udgangspunkt ikke på noget, nej,« siger han til Euroinvestor.

På et pressemøde om forsvaret onsdag formiddag, lød det fra regeringen, at offentlige midler alene ikke kan klare at løfte opgaven med at styrke forsvaret. Derfor opfordres investorer, banker og pensionsbranchen til at se mere positivt på forsvarsinvesteringer. Blandt andet vil regeringen løfte forsvarsudgifterne med 40,5 mia. kr.

Men hos AkademikerPension ser man generelt ikke særligt positivt på netop den type investeringer. Pensionsselskabet er allerede investeret i sektoren, men har en række krav, der skal være opfyldt, før de ønsker at smide penge i våbenvirksomhederne.

Det betyder eksempelvis, at AkademikerPension ikke ejer aktier i amerikanske Lockheed Martin, der blandt andet producerer komponenter, som kan bruges i atomvåben, og tyske Rheinmetall, der står bag Leopard-kampvogne.

Førstnævnte har tabt lige godt 10 pct. af sin børsværdi det seneste år, mens Rheinmetall er tonset afsted med næsten 70 pct. i samme periode.

Spørger man Jens Munch Holst, om ikke pensionsselskabets 170.000 medlemmer risikerer at gå glip af afkast, lyder svaret:

»Det kigger vi altid på, for det er selvfølgelig altid et spørgsmål om, at komme ud med et godt afkast til vores medlemmer. Der siger vi, at vores ansvarlighed og afkast skal gå hånd i hånd. Men grundlæggende kan man sige, at jeg ikke håber, at våbenindustrien bliver et godt aktiv.«

Mette Frederiksen siger, at den sikkerhedsmæssige opgave ikke kan løftes alene med offentlige midler – er det så ikke forkert at stå på sidelinjen?

»Jeg synes ikke, at vi stiller os på sidelinjen. Vi stiller os klar til at hjælpe staten, men de skal også hjælpe os med at få virksomhederne til at opføre sig ordentligt. Står man med 40 mia. kr., der skal investeres, skal man også tage højde for, at de er i overensstemmelse med almindelige menneskerettigheder,« siger Jens Munch Holst og fortsætter:

»Grunden til vi gør det her og sender penge til Ukraine, er fordi, vi vil understøtte demokratiske rettigheder, og så nytter det ikke at sende penge til virksomheder, der bidrager til, at en stat kan undertrykke sin befolkning. Propper vi en masse penge i noget, som andre lande bruger til at undertrykke deres befolkning med, giver det ikke mening.«

AkademikerPensions kunder fik sidste år et afkast på 9 pct. Det er en smule under gennemsnittet på 11,3 pct. ifølge analysehuset Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Læs også: Se listen: 56 spændende forsvarsaktier

Læs også: Lau Svenssen: Hvis jeg fik 10.000 kr., ville jeg købe denne våbenaktie