Henter kommentarer

Novo-chef har set forvandlingen: 'Markedet er kæmpe, kæmpe stort'


Det er næsten ikke til at forstå, men den er god nok.

Novo Nordisks fabrik i Kalundborg producerer cirka halvdelen af al den insulin, som diabetikere verden over putter i kroppen.

Derfor rejser Novo Nordisks medicin hver dag fra Kalundborg og ud i den store verden. Men det er ikke kun medicinen, der er på en rejse. Det er den 55 år gamle fabrik også.

Det ved om nogen Michael Hallgren, der snart kan fejre sit 30-års jubilæum i Novo Nordisk. Han er fabrikschef på Novo Nordisks fabrik i Kalundborg, og selvom hans arbejdsuniform i dag består af skjorte og blazer, så har det ikke altid været sådan.

For Michael Hallgren har arbejdet et hav af steder i den danske diabeteskæmpe.

»Min karriere har været kendetegnet ved, at på et eller andet tidspunkt er der en, der har ringet og spurgt om, jeg ikke kunne tænke mig noget andet,« fortæller Michael Hallgren.

Læs også: Kom med ind bag kulissen: Birthe arbejdede for Novo Nordisk i 35 år

Med egne øjne har Michael Hallgren derfor set, hvordan Danmarks nok største erhvervseventyr, Novo Nordisk, er gået fra at være en velkendt virksomhed indenfor landets grænser til at blive en international gigant med så meget succes, at man knokler for at følge med efterspørgslen.

Det har taget en lang række kvantespring at nå så vidt, og 58-årige Michael Hallgren svarer prompte, når man spørger, hvad den største transformation i hans tid har været.

Fyldemaskinen blev startskuddet

Det er nemlig ganske almindelig bagegær, der lige har fået ændret dna-kernen en anelse, som man producerer insulin med i Kalundborg.

Men netop gær var der ikke meget af, da Michael Hallgreen satte sine fødder i produktionen for første gang.

»Da jeg startede i firmaet, foregik hovedproduktionen af insulin ved ekstrahere insulin fra bugspytkirtler fra svin. Det var der, hovedmængden af insulin kom fra, og hvis man ikke havde opfundet den genmodificerede produktionsmetode, så er der ikke grise nok i verden til at behandle den mængde diabetikere, der bliver behandlet i dag,« forklarer Michael Hallgren.

Teknologisk udvikling, optimering af produktionsapparatet samt årlige investeringer i omegnen af 1 mia. kr. årligt siden årtusindskiftet og frem til 2020 har betydet, at Novo Nordisks fabrik i Kalundborg har speedet op for produktionen af insulin, så fabrikken nu dækker en »meget, meget stor del af verdens befolkning«.

Den enorme produktion kræver hænder, og hele 4.400 ansatte tropper hver dag op for at få Novo Nordisks fabrik i Kalundborg til at køre.

Og der er flere medarbejdere på vej, for Novo Nordisk har de seneste tre år tilsidesat i omegnen af 60 mia. kr., som skal bruges på at udvide fabrikken i Kalundborg.

Beløbet er astronomisk, og det samme kan siges om antallet af medarbejdere, som fabrikschefen står i spidsen for. Måske derfor er Michael Hallgren blevet et kendt ansigt udadtil – også når han befinder sig i hjembyen Næstved, som ligger en times kørsel fra fabrikken.

»Folk kommer hen og taler til mig, som om, vi kender hinanden. Det er ikke altid, vi gør det, men så falder man jo ind i rollen,« siger Michael Hallgren med et smil.

Fabrikschef Michael Hallgreen har arbejdet i Novo Nordisk siden 1994 Vis mere

Langt mere anonym var Michael Hallgren, da han som en ung, håbefuld ingeniør startede på Novo Nordisk tilbage i 1994. Inden da havde Michael Hallgren i sit første ingeniørjob været med til at bygge en tunnel, så Storebæltsforbindelsen ikke oversvømmede Sprogø.

Da Storebælt stod færdig, søgte Michael Hallgren job hos Mærsk, Novo Nordisk og FLSmidth. Diabeteskæmpen var allerede dengang landskendt, men navnet ringede ikke mange klokker udenfor landets grænser.

Gudskelov, siger Michael Hallgren, fik han jobbet i Novo Nordisk, og derfor startede han som vedligeholdelsesingeniør på en fyldemaskine for knap 30 år siden.

»Jeg syntes, at Novo Nordisk var en spændende virksomhed. Jeg kan ikke sige, at det var på grund af patienter og diabetes, det var det sådan set slet ikke, men fordi det ingeniørmæssigt var interessant,« siger Michael Hallgren og understreger:

»Det tekniske tændte mig på daværende tidspunkt, og det var dét, der fik mig ind i firmaet.«

Transformationer sker

Efter ansættelsen blev Michael Hallgren dus med fyldemaskinen. Dag efter dag testede han den for at se, om fyldemaskinen var god nok til at blive brugt i produktionen.

Det endte den med at være, og det betød, at insulinen fremover kunne blive fyldt på sprøjter helt uden menneskehænder.

Udviklingen er kendetegnende for Novo Nordisk generelt. Da Michael Hallgren startede i sin tid, var der mange manuelle skridt i fremstillingen. Sådan er det slet ikke i dag, fortæller han:

»I de nyeste fabrikker, vi bygger i dag, er produktet helt isoleret i rør fra start til slut. Man ser det slet ikke. Den eneste manuelle håndtering, der er tilbage, er nogle prøveudtag og vaskeprocesser,« forklarer han.

Novo Nordisk råder over 1,6 mio. kvadratmeter i Kalundborg Vis mere

At produktionen indebærer færre menneskehænder, mere mekanik og en masse gær, er klart de store kvantespring, som Michael Hallgren har bevidnet i sin tid hos Novo Nordisk. Sammen har springene boostet produktionen gevaldigt.

Dog minder fabrikschefen om, at det langt fra er alle diabetikere, der selv den dag i dag har adgang til insulin:

»Man skal huske, at der er over 400 mio. mennesker med diabetes. Det er kun en brøkdel af dem, der er behandlet, så markedet er kæmpe, kæmpe stort. Der vil vi selvfølgelig gerne komme ud og behandle så mange patienter som overhovedet muligt,« forklarer fabrikschefen.

Chefen har været på gulvet

Efter fyldemaskinen arbejdede Michael Hallgren i 9 forskellige stillinger rundt omkring i Novo Nordisk.

Derfor har han blandt andet været afdelingsleder i Novo Nordisks nu hedengangne kapselfabrik, og han har været chef for alle fyldefabrikkerne i Danmark, inden han i 2015 blev tilbudt stillingen som fabrikschef i Kalundborg.

De mange job på tværs af Novo Nordisk giver Michael Hallgren nogle gode fordele som fabrikschef, mener han. For han kender produktionen indgående, og måske endnu mere vigtigt har han arbejdet side om side med mange af de folk, som han i dag er chef for.

Et kig ind i produktionen på Novo Nordisks fabrik i Kalundborg Vis mere

»Det betyder jo, at jeg som direktør ikke bare er ‘ham der, der sidder oppe i hjørnekontoret’. Jeg har været nede på gulvet. Når jeg går rundt, så kender jeg folk, fordi vi har enten arbejdet direkte sammen, eller jeg har været deres nærmeste leder eller noget på et eller andet tidspunkt,« siger Michael Hallgren:

»Det giver en kæmpestor fordel i hverdagen, at man kender processerne og man kender folkene.«

Konkret betyder fabrikchefens store netværk blandt andet, at han får besked om ting, der går lidt skævt, inden det kører helt af sporet. På den måde kan der lynhurtigt rettes op, og det er der en stor sikkerhed i som chef, forklarer han.

Samarbejde er nøgleordet

Michael Hallgren føler sig også relativt tryg ved at stå i spidsen for hele Kalundborg-fabrikkens vokseværk, fordi han er vokset op i organisationen.

Han havde formentligt været mere famlende og usikker, hvis han kom udefra og var hyret ind til opgaven, fortæller han:

»Så var man blevet mere nervøs anlagt og famlende overfor opgaven, fordi der er mange ting, man ikke ved. Men jeg er rigtig godt funderet – jeg kender processerne hele vejen ned, jeg kender folkene, og jeg har et fantastisk forhold til organisationen.«

Når fabriksudvidelsen står klar i 2029, så kommer der over 1.200 nye arbejdspladser til, og Michael Hallgren kan nogle gange godt føle sig lidt overvældet af det enorme vokseværk.

Men så tænker han tilbage på, at Storebæltsforbindelsen – som var hans første job – omregnet til nutidskroner har en værdi af cirka 43,7 mia. kr.

Selvom der er over 16 mia. kr. til forskel, er beløbet ikke milevidt fra de 60 mia. kr., som Novo Nordisk investerer i Kalundborg.

»Så hvis jeg bliver alt for starstruck, så kan jeg tænke: Nå ja, det har du prøvet før. Godt nok i en helt anden rolle',« siger Michael Hallgren.

Fabrikschefen er dog yderst bevidst om, at der ligger en »stor og voldsom« opgave foran ham, og han er ikke i tvivl om, at det især vil kræve én ting: samarbejde.

»Nøgleordet er samarbejde – ikke kun internt, men i endnu højere grad eksternt – fordi Novo Nordisk kan ikke vokse og løfte den opgave, hvis ikke vores omgivelser er i stand til at følge med. Det handler om infrastruktur, tiltrækning af medarbejdere, uddannelse og efteruddannelse,« forklarer Michael Hallgren.

Den kommende udvidelse til 42 mia. kr. i Kalundborg Vis mere

Og når kalenderen viser 2029, så kan fabrikschefen formentligt fejre 35 år i Novo Nordisk-uniformen.

Læs også: Novo Nordisk-aktien rammer rekordniveau

Læs også: Dagligvarer er stadigvæk 'dyre': Men én stor varegruppe brager nu ned i pris