Henter kommentarer

Nu sker det - priserne farer i vejret i Danmark


Ekspansiv økonomisk politik, verdens forsyningskæder i knæ og et globalt forbrugsboom.

Uanset årsager og sammenhænge er resultatet klart: Inflationen er for alvor kommet til Danmark.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at de danske forbrugerpriser steg med 3,0 pct. i oktober i forhold til samme måned for et år siden.

I de seneste mange år forbrugere og investorer stort set ikke skullet forholde sig til inflationen, da de årlige forbrugerpriser har været tættere på 0 end på de 2 pct., der er Den Europæiske Centralbanks mål for den langsigtede inflation.

I Danmark er inflationen på årsbasis nu den højeste i mere end 10 år. Og mere kan være på vej.

Vi har næppe set toppen af inflationen endnu, så der kan være udsigt til, at det kan gå hen og blive endnu dyrere at være dansker. Vi ser desuden, at de højere priser kan gå hen og ramme et bredere udsnit af varer og dermed en bredere del af befolkningen. Regner vi på det, så betyder den aktuelle inflation, at en børnefamilie i dag skal bruge 13.700 kr. mere for at købe de samme varer og tjenester i forhold til for et år siden. Det er et tal, som vi forventer, vil blive yderligere løftet over den kommende tid,« skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

Mens det bliver dyrere at være dansker bliver det også en ny virkelighed for investorer, der skal huske at trække inflationen fra i de afkasttallene for at få den reale udvikling i købekraften over tid.

»Det er stigning indenfor transport og elektricitet, der trækker priserne op, men også andre priserne på varer så som møbler er også stigende,« konstaterer cheføkonom Bo Overvad fra HC Andersen Capital.

Også han forventer, at prispresset vil fortsætte.

På de finansielle markeder har inflation længe været det altoverskyggende tema. Den store skillelinje på markedet har været om man tror den højere inflation er af midlertidig karakter, som centralbankerne hævder, eller om den bider sig fast som en permant tilstand, drevet op af inflationsforventninger, som i sig selv kan være selvopfyldende.

Ifølge Nykredit vil inflationen aftage igen på lidt længere sigt.

»Vi vil ikke være overraskede, hvis inflationen forbliver over de 2% de kommende måneder. På den lidt længere bane peger pilen dog stadigvæk nedad,« skriver cheføkonom Palle Sørensen fra Nykredit i en kommentar.

Læs også: Ser negativt potentiale på over 28 pct. i dansk folkeaktie

Læs også: Kan bane vejen for pengeregn danske aktionærer