Henter kommentarer

Nye store aktiefald truer: 'Aktivmarkederne gennemgår tektoniske forandringer'


Der er udsigt til nye aktiefald, når den amerikanske centralbank i den kommende uge hæver renten.

Tal fra den danske pensionsgigant PFA viser, at det er på sådan nogle tidspunkter, at aktierne giver det værste afkast, skriver Børsen.

»Vi står foran en periode med sløje aktieafkast, og det er der intet mystisk i. Jeg tror ikke, at Fed kan undgå en amerikansk recession, hvis inflationen skal ned på et tilfredsstillende niveau. Recessionen er den store risiko i øjeblikket. Men vi ser samtidig, at markedet endnu ikke har taget hensyn til, hvordan aktierne skal prissættes i et recessionsscenarie,« siger Christian Blaabjerg til Børsen.

Læs også: Overset investorhit i vildt comeback

Det brede, toneangivende S&P 500-aktieindeks er allerede faldet 14 pct. Christian Blaaberg vurderer imidlertid, at aktierne skal 15-20 pct. længere ned, hvis markedet skal indregne en recession.

Som Euroinvestor tidligere har beskrevet, så spår finanshuset Evercore ISI, at aktierne skal noget længere ned. Hvis vi bliver kastet ud i en inflationsdrevet recession, forventer Evercore ISI, at S&P 500-indekset dykker fra de nuværende cirka 4100 point til 2900 point -  svarende ti et fald på cirka 30 pct., skriver Marketwire.

Læs også: Tag det alvorligt - du kan måske tjene penge på det

»Mens inflationen formentlig har toppet, så er recessioner typisk begyndt efter toppen i inflationære hop, ligesom aktiemarkedernes top er nået 12 måneder eller mindre før en recessions begyndelse,« skriver chefstrateg Julian Emanuel i en analyse.

Børshuset fremhæver samtidig, at det gennemsnitlige bjørnemarked i det forrige århundrede medførte kursfald på skræmmende 41,4 pct.

»I et år, hvor aktivmarkederne gennemgår tektoniske forandringer, hælder risikoen fortsat på nedsiden,« lyder det fra Julian Emanuel.

Læs også: 6 stærke aktier: 'Det bedste af det bedste kvalitet'

Læs også: Nordnet spår aktiegyser for visse danske aktier: Her er der grund til at være nervøs