Henter kommentarer

Nye tal: Verdens største økonomi overrasker


Den amerikanske økonomi overrasker og vokser ikke lige så hurtigt som ventet.  

Det viser foreløbelige amerikanske BNP-tal for årets første kvartal, som netop er blevet offentliggjort torsdag eftermiddag dansk tid. 

Investorerne følger udviklingen i den amerikanske økonomi nøje. En langsommere vækst i USA kan påvirke finansmarkederne og føre til ændringer i rentepolitikken, hvilket kan have konsekvenser for danske pensionsopsparinger og lån.

Dagens BNP-tal indikerer en årlig vækst i den amerikanske økonomi på 1,6 pct. Dagens BNP-tal er nemlig annualiserede, hvilket vil sige at man opgør væksten som hvad den havde været, hvis økonomien voksede i dette tempo over et helt år. 

Læs også: Topchef sælger aktier for 452 millioner: Sådan vil han bruge pengene

Tallet var imidlertid lavere end økonomer og markedsdeltagere havde forventet på forhånd. Forventningen inden offentliggørelsen af tallene var nemlig 2,3 pct. 

Selvom tallene lander lavere end ventet er der stadig tale om »hæderlige« tal, mener chefstrateg hos Sterna Capital Partners, Mikael Olai Milhøj:

»Væksten i USA var efter min bedste vurdering fortsat robust i første kvartal,« skriver han i en kommentar og fortsætter: 

»Tallet er endnu en understregning af, at den frygtede recession er udeblevet, og amerikansk økonomi er godt i gang med den bløde landing. De økonomiske udsigter ser også bedre ud her i starten af 2024 end i store dele af 2023.«

I fjerde kvartal af 2023 landede tallet på 3,4 pct.

En stærkere end ventet amerikansk økonomi kan betyde, at den amerikanske centralbank får lyst at sparke længe ventede rentenedsættelser til hjørne, i frygt for at en stærk økonomi kan føre til et rebound i inflationen som er for høj. 

Chefstrategen påpeger at dagens tal betyder, at »den amerikanske centralbank ikke har grund til at lempe pengepolitikken for nuværende.«