Henter kommentarer

Økonom om friske inflationstal: 'Vanvittig stor lettelse'


For anden måned i træk taber inflationen kraft, og den nyhed modtages godt af Arbejdernes Landsbank.

Bankens cheføkonom Jeppe Juul Borre konstaterer, at inflationen er faldet til 8,7 procent i december fra 8,9 procent i november.

»Det er en vanvittig stor lettelse at se inflationen falde igen. Danskerne har stået overfor den højeste inflation i 40 år, og det har allerede gravet dybt i danskernes pengepunge. Den dalende inflation vækker utvivlsomt lidt glæde og lettelse hos mange danskere,« skriver Borre i en kommentar til tallene.

Det er især lavere priser på elektricitet, benzin, diesel og fødevarer, der skubber inflationen i en mildere retning. Dog bemærker Jeppe Juul Borre, at inflationen fortsat er »ekstremt høj« – og for et år siden lå den på 3,1 procent.

I Dansk Erhverv giver de lavere inflationstal anledning til et lettelsens suk, skriver organisationens cheføkonom Kristian Skriver.

Han påpeger, at inflationen efter hans vurdering vil falde ganske tydeligt i løbet af år 2023. Allerede i januar forventer Dansk Erhverv tilmed en inflation i niveauet 6-7 procent, lyder det:

»Det skyldes primært, at energipriserne nu igen er faldet mærkbart. Ser vi videre ind i 2023, så er der udsigt til at inflationen vil falde yderligere til et niveau omkring godt 2 procent i slutningen af året,« mener Kristian Skriver.

Overordnet vil år 2022 skrive sig ind i historiebøgerne, mener Skriver, da den gennemsnitlige inflation for året ender på svimlende 7,8 procent. Det er den højeste årlige inflation siden 1982 – altså i 40 år.

At inflationen skulle ende så højt lå bestemt ikke i kortene i starten af år 2022, påpeger Kristian Skriver.

»Vi blev simpelthen ramt af den perfekte inflationsstorm i 2022, der tog alle de store danske prognosemagere på sengen. Ruslands invasion af Ukraine medførte i kombination med en generelt høj efterspørgsel efter energi meget voldsomme prisstigninger på særligt el og gas i løbet af 2022,« siger han og fortsætter:

»Dertil har betydelige flaskehalse i de globale forsyningskæder, udløst af coronapandemien, yderligere presset priserne på varer i vejret. Prisstigninger der i løbet af året desværre også begyndte at brede sig til tjenester.«

Den danske inflation ramte sit toppunkt i oktober 2022 med en inflation på 10,1 procent.

Læs også: Storbank advarer: Amerikanske aktier kan falde 23 procent

Læs også: Forbereder investorer: Dansk folkeaktie kan ryge 40 procent ned