Henter kommentarer

Overvejer du en shoppetur i Sverige? Her er ekspertens råd


 

Den svenske krone er på et historisk lavt niveau – mandag ramte den eksempelvis endnu engang en historisk bund. Det kan gøre det interessant for danskere at tage over sundet, fylde varer i indkøbskurven og nyde godt af en solid valutagevinst. 

B.T. og Euroinvestor samarbejder - derfor findes artiklen også på B.T.

Men man bør dog gøre sit hjemmearbejde først, lyder opfordringen fra forbrugerøkonom hos Arbejdernes Landsbank, Brian Friis Helmer. 

»Der kan sikkert godt være penge at spare ved at tage over på den anden side af sundet og handle, men man skal gøre sit hjemmearbejde, inden man gør det. Man kan ikke bare nøjes med at tænke, at valutaen er lav. Man skal huske at se sig for,« siger han. 

Den svenske krone er i øjeblikket i et niveau, hvor man for 100 svenske kroner bruger lidt over 62 danske kroner. 

Læs også: Den svenske krone falder til historisk bundniveau

Brian Friis Helmer påpeger, at der jo også vil være en del omkostninger ved at tage turen over sundet. Enten skal man have en tog- eller færgebillet. Eller også skal man have fyldt brændstof på bilen og betale for en broafgift. 

Eksempelvis koster det 880 kr. at køre frem og tilbage over Ørsundsbroen i en almindelig personbil og en enkeltrejse fra Københavns Hovedbanegård til Malmø C koster 94 kr.

Derfor mener økonomen, at man med fordel kan lave en indkøbsliste hjemmefra – og eventuelt lave et pristjek på nettet: 

»Hvis det var mig, der skulle på shoppetur til Malmø, så ville jeg først tjekke op på hvad det var, jeg havde brug for at købe. Så stikker min indkøbstur ikke i alle mulige retninger. Og så vil jeg også tjekke prisen på de ting, jeg havde tænkt mig at købe på forhånd – så jeg ved, hvad der er at spare i forhold til, hvis jeg købte det herhjemme,« siger Brian Friis Helmer og tilføjer: 

»For det man også skal huske på det er, at inflationen i Sverige jo også har været lidt højere end herhjemme. Derfor kan nogle varer være steget mere i pris.«

I august måned var den svenske inflation på 7,5 pct. 

Læs også: Jyske Bank om dansk folkeaktie: Du kan blive skuffet

Hvis man gør sig disse tanker, vil det ifølge privatøkonomen derfor også ret hurtigt stå klart, at man nok ikke kan nøjes med at kun at købe en pose slik og et par bukser, hvis man også skal få en økonomisk gevinst ud af turen: 

»Der er nogle engangsomkostninger, så man skal nok samle lidt sammen, inden det summer op til at være en besparelse værd. Eksempelvis skal man jo have undersøgt, hvad det koster at køre over broen,« siger Brian Friis Helmer og fortsætter: 

»Og jeg tænker, at man nok skal købe lidt mere end en pose slik og et par bukser før det kan svare sig. Man skal nok samle noget mere sammen, før det går hjem.«

Den svenske centralbank – Riksbanken – kommer med sin nyeste rentebeslutning torsdag. Her er forventningen, at renten vil blive hævet med 25 basispoint så renten kommer op på 4,0 pct. mod det nuværende niveau på 3,75 pct. 

Læs også: Storbank genoptager dækning af C25-selskab: Får negativ anbefaling

Læs også: Centrale papirer fra Danske Bank i hvidvasksag er pist væk