Henter kommentarer

Priserne fortsætter himmelflugt


Inflationen i august ramte endnu en rekord med prisstigninger på 9,9 pct. siden samme måned sidste år.

Det er en stigning fra juli, hvor inflationen lå på 9,6 pct.

Det viser friske tal fra Danmarks Statistik.

Inflationen steg også i Europa. I august steg inflationen samlet i de 27 EU-lande fra 9,8 pct. til 10,1 pct., mens den i euroområdet steg fra 8,9 pct. til 9,1 pct.

Læs også: Handelsbanken spår grum vinter og økonomisk recession

Det er ekstreme tal for inflationen, og det er bestemt ikke usandsynligt, at inflationen kan stige yderligere og blive tocifret, lyder det fra seniorøkonom i Arbejdernes Landsbank, Lisette Rosenbeck Christensen.

»Den kraftige inflation hiver pengene ud af danskernes tegnebog. Energipriserne er tordnet i vejret, og det har nu sat sig i brede prisstigninger på langt de fleste ting, vi står overfor som forbruger. En almindelig børnefamilie skal have omkring 40.000 kr. mere op af lommen i årligt forbrug for at købe det samme som for et år siden. Det bider stenhårdt i husholdningerne, og kan ikke undgå at påvirke forbruget i mange danske hjem,« udtaler hun.

Læs også: Særlig investorfænomen vinder frem – det kan være konsekvensen, hvis alle gør det

Det er især prisstigninger på el, gas og brændsel, som trækker tænder ud af danskernes pressede budgetter. Hertil trækker fødevarer også et ganske stort læs.

Det er dog ikke kun energi og fødevarer, som stiger i pris. Kerneinflationen, som er fratrukket priserne på energi og fødevare, steg i Danmark til 6,7 pct. i august fra 6,3 pct. i juli, forklarer hun.

Læs også: Ny forudsigelse: Krisen kan skære voldsom luns af huspriserne

Læs også: Pensionsgigant satser på ny strategi