Henter kommentarer

Særligt investorfænomen vinder frem – det kan være konsekvensen, hvis alle gør det


Det vil få store konsekvenser, hvis samtlige danskere forfølger friheden og lader sig pensionere før tid.

Sådan lyder det fra Torben Tranæs, ph.d. i økonomi og forskningsdirektør ved VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

»Hvis bare den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder falder med et 2-3 år, så vil det være rigtig alvorligt for holdbarheden af de offentlige finanser. Så skal vi betale højere skatter eller have mindre velfærd,« påpeger direktøren.

Læs også: Jesper og Lone gik tidligt på pension og udlevede drømmen: 'Nu synes vi, vi har alle muligheder i verden'

Meldingen kommer som kommentar til, at FIRE-bevægelsen vinder frem. Formuleringen dækker over financial independency, retire early, hvor bevægelsens tilhængere spinker, sparer og investerer en stor del af deres løn for at kunne skrotte deres job, før de når den politisk fastsatte pensionsalder.

Selvom økonomisk frihed er sød musik i manges ører, så rejser der sig gang på gang en kritik af bevægelsen på sociale medier, når FIRE-tilhængere får spalteplads i medierne.

Læs også: Jesper og Lone gik på pension 15 år før tid – sådan gjorde de

Kritikkens kerne er, at det er skidt for flertallet, når folk går tidligere på pension. For så er velfærdsregningen overladt til de arbejdende skatteydere, som skal betale for FIRE-folkets sygehusophold, offentlige veje med videre.

Når Torben Tranæs påpeger, at tidligere pension koster mere skat eller mindre velfærd, så hænger det sammen med den velfærdsmodel, som hersker i Danmark.

Det danske velfærdssystem – som inkluderer veje, sygehuse og skoler – er skattefinansieret. Ifølge Torben Tranæs har tilbagetrækningsreformen fra 2011 en stor aktie i, at de offentlige finanser i Danmark er gået fra at være uholdbare til holdbare.

For med reformen blev det vedtaget, at pensionsalderen stiger i takt med danskernes levealder.

Derfor er det helt grundlæggende, at danskerne fra 20-års-alderen betaler godt ind til statskassen, hvorefter man fra nogen og 60-års-alderen vender bøtten rundt og trækker underskud.

Læs også: Chefstrateg frygter risikoen: Det kan have 'uforudsete konsekvenser'

»Den skude balancer altså kun, hvis der er nok i de år mellem 20 og nogen og 60, som betaler rigtig meget i skat i gennemsnit,« forklarer Torben Tranæs.

Så jeg hører dig sige, at den danske økonomi ikke er bæredygtig, hvis vi alle går FIRE og pensionerer os – lad os sige 10 år før tid?

»Ja, det offentliges økonomi vil ikke være bæredygtig. For det kan godt være, at man finansierer sine egne røde bøffer og rødvin. Men man skal også på hospitalet, og der skal være veje, forsvar og skoler, som nogen jo skal betale for. Hele den offentlige velfærdpakke – som man ikke betaler eksplicit for, men via skatterne – den vil simpelthen være mindre, eller skatterne vil stige betydeligt,« svarer Torben Tranæs.

Læs også: Advarer om 'selvmordskrig mod naturen' - FN-chef tordner mod energiselskaber

Professoren fremhæver dog, at der som sådan ikke er noget uholdbart ved at alle trække sig før tid, men at samfundet i så fald vil stå overfor radikale ændringer. Torben Tranæs peger på scenarier, hvor levestandarden falder, den offentlige sektor vil skrumpe, og nogle danskerne i stedet vil købe forsikringer til noget af den velfærd, som staten dækker i dag.

Dog tilsiger økonomisk teori, ifølge Torben Tranæs, at længere levealder går hånd i hånd med højere indkomst – og at man også arbejder i længere tid.

En af grundsøjlerne i FIRE-bevægelsen er, at man investerer sin opsparing. Og det hører med til historien, at man i Danmark betaler skat af sine aktiegevinster.

Læs også: Selv efter choktal – Inflationen vil styrtdykke

Læs også: Advarer om 'selvmordskrig mod naturen' - FN-chef tordner mod energiselskaber