Henter kommentarer

Selv efter choktal – Inflationen vil styrtdykke


På trods af sidste uges chokerende amerikanske inflationstal, der viste en dobbelt så stor stigning i kerneinflationen, så er markedets forventninger fortsat, at inflationen vil styrtdykke i den nærmeste fremtid.

»Inflationsforventningerne er fuldstændig kollapset. Hvis man ser på den etårige breakeven-rente, så forudser den faktisk, at om et år vil vi være under 2,0 pct. på forbrugerpriserne,« udtalte chefstrateg hos Credit Suisse, Jonathan Golub inflationsforventningernes udvikling til Bloomberg News mandag i sidste uge.

Efter overraskelsen tirsdag er inflationsforventningerne steget en smule og ligger mandag på en forventning om en inflation på 2,2 pct. om et år, ifølge den amerikanske etårige breakeven-rente fra Bloomberg.

Det er en særlig rente, der kan fortælle os, om markedets forventninger til, hvad inflationen ligger på om et år. Den udregnes ved et større regnestykke på renten af en inflationsjusteret obligation med en normal statsobligation.

Læs også: Jesper og Lone gik på pension 15 år før tid – sådan gjorde de

Det er et stort fald fra inflationsforventingernes top i marts, hvor forventningerne lød på, at inflationen ville ligge på over 6 pct. et år senere, ifølge den amerikanske etårige breakeven-rente.

Grunden til, at inflationsforventningerne kan være relevante at holde øje med er, at de kan være med til at give et billede af, om inflationen er på vej det rigtige sted hen, og dermed om centralbankerne snart kan stoppe med deres rentehævninger.

Men hvordan kan det egentlig være, at inflationsforventningerne er faldet så kraftigt siden marts?

Chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm peger på, at især den hårde retorik fra den amerikanske centralbank, Fed, kan have været med til at påvirke forventningerne til inflationen.

»Vi har fået nogle signaler om, at Fed nok regner med at holde renterne på et højt niveau i lidt længere tid,« siger han.

Læs også: Disse to bøger skal du læse som aspirerende investor

Her peger han blandt andet på den udvikling, man kan se i den etårige breakeven-rente efter det årlige centralbank møde i Jackson Hole.

Breakeven-renten ramte en top den 24. august, hvor inflationsforventningerne lå på cirka 3 pct.

Fra den 25. til 27. august mødtes centralbankchefer fra hele verden for at diskutere pengepolitik.

Mødets højdepunkt var talen fra den amerikanske centralbankchefs formand, Jerome Powell, den 26. august, hvor han understregede, at FED ikke er færdig med at hæve renten i år.

Efter toppen den 24. august faldt inflationsforventningerne ret skarpt, forklarer Frederik Engholm. Og landede derefter omkring de 2 pct. mandag i sidste uge, hvorefter inflationsforventningerne steg en smule til 2,4 pct. efter de nyeste inflationstal tirsdag og er nu faldet lidt igen til de nuværende 2,2 pct.

Læs også: Få boliger skifter hænder: 'Spritny virkelighed'

At inflationsforventningerne er kollapset, er man også nødt til at se i sammenhæng med at inflationen i USA er begyndt at dykke, lyder det fra cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Den amerikanske inflation nåede en historisk top i juni med 9,1 pct. efter et forår, hvor det lignede, at der ingen ende var på inflationens højder.

I juli faldt inflationen så til 8,5 pct. og den er så faldet yderligere i august til 8,3 pct.

»Det der driver faldet i inflationen er i høj grad energipriserne. Amerikanerne oplever, at olieprisen i dollar er faldet en del siden toppen. Hvis man måler benzinprisen i dollar, så er den faldet endnu mere end olieprisen. Det er sådan nogle ting, der slår igennem og har stor betydning for inflationen i den nærmeste fremtid,« siger han.

Læs også: Forudser opjusteringer blandt bankerne: De stigende renter giver stærk medvind

Læs også: Det var på alles læber – nu kalder aktiechef udviklingen for et kollaps