Henter kommentarer

Jesper og Lone gik på pension 15 år før tid – sådan gjorde de


Lone og Jesper Thomsen har trukket stikket fra arbejdsmarkedet 15 år før tid – men de føler ikke, at de har sparet.

Derimod har de prioriteret benhårdt.

For eksempel har de aldrig købt en ny bil, og Jesper Thomsen har aldrig købt et par bukser til fuld pris.

»Vi har aldrig haft behov for at bruge penge. Jeg hader decideret at gå ud at shoppe,« siger Jesper Thomsen.

På andre områder har parret derimod spenderet penge, som de havde lyst til.

Læs også: Jesper og Lone gik tidligt på pension og udlevede drømmen: 'Nu synes vi, vi har alle muligheder i verden'

Lone og Jesper Thomsen fra Aarhus har holdt grundigt øje med deres økonomi, og af den grund har ægteparret kunne trække sig fra deres job som skolelærere i en alder af 49 og 52 år.

De er lidt tilfældigt blevet en del af FIRE-bevægelsen, som står for financial indepencency, retire early. Bevægelsens tilhængere sparer op og investerer en stor del af deres løn for at kunne skrotte deres job før tid.

Det seneste år har ægteparret tilbragt på Europas bølger, hvilket du kan læse om her, og Euroinvestor har bedt ægteparret uddybe, hvordan de prioriterede deres finanser for at opnå FIRE.

Læs også: 6 råd, hvis du overvejer at trække stikket fra arbejdsmarkedet før tid

  • Hovedregler

Inden vi dykker ned i enkeltposter såsom biler, elektronik og rejser, så må man forstå et par grundlæggende søjler i ægteparrets økonomi.

For det første gennemgår de i slutningen af hver måned deres konti for at se, hvordan økonomien har det – og hvor mange penge, de kan lægge til side.

Mens deres to børn boede hjemme, kunne 20-30 pct. af deres lærerlønninger typisk spares op. Senere blev det til 50 pct.

Læs også: Disse to bøger skal du læse som aspirerende investor

Ægteparret har ingen forbrugslån og bestræber sig på at have en god portion kontanter, som kan bruges, hvis de pludselig skulle få brug for noget. Derudover ordner ægteparret mange ting selv uden hjælp fra håndværkere.

»Man må også forstå, at FIRE er et maraton. Det er ikke en sprint, som man bare lige klarer,« bemærker Jesper Thomsen.

Nu til enkeltposterne:

  • Bil

Ægteparret har altid haft billige og brugte biler, og det er helt sikkert en af de ting, som de ikke har prioriteret.

»En ny bil er nærmest mit yndlingseksempel på en dårlig investering. Jeg kan nærmest ikke forstå dem, der køber en bil fra ny,« siger Jesper Thomsen.

Parret har kendt hinanden i 25 år, og i den periode har de haft mellem 30 og 40 forskellige biler i indkørslen. Flere af dem var Skoda Octavia, ligesom de også i en årrække kørte i Citroën BX.

De mange bilskift bunder i, at parret tjente på deres biler. For Jesper Thomsen fik smag for at reparere ødelagte biler, køre i dem og sælge dem videre med lidt fortjeneste.

Læs også: 7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere

Anderledes står det dog til med den lyseblå Volkswagen Passat fra 2012, som parret for nyligt har købt efter at være hjemvendt fra deres eventyr på Europas have.

»Det er en rigtig voksen bil, fordi den er så pæn, i forhold til hvad vi plejer at have,« siger Lone Thomsen.

»Ja, man kunne næsten tro, at vi var sælgere eller advokater eller noget,« tilføjer Jesper Thomsen med et smil i stemmen.

Det er ret nyt for parret at have en bil, som er under ti år gammel – og dens pris på 48.000 kr. »sved lidt«, fortæller parret.

Læs også: Det bør du vide om aktiesparekontoen

  • Bolig

Ægteparret har boet i seks forskellige boliger omkring Aarhus med deres to børn, og selvom husene har ligget i relativt dyre områder, så har de været gode for pengepungen.

For parrets boliger er steget i værdi, lyder det, og Jesper Thomsen fremhæver, at det er »dyrt at være fattig – og dyrt at spare de forkerte steder«.

»Økonomisk er det ikke særlig snedigt at købe en bolig ude på landet, hvor ingen gider at bo. Vi ville gerne bo i relativt dyre steder omkring Aarhus, og vi har været heldige med, at boligerne er steget i værdi,« fortæller Jesper Thomsen.

Læs også: Sådan scorer du kassen: 10 tricks til lønsamtalen

Parret har aldrig købt en bolig med formålet om at sælge den og tjene på det, og hvad angår møbler til boligen, så har parret købt god kvalitet brugt.

I mange år stod de velkendte designerstole, Y-stole fra Carl Hansen & Søn, om deres spisebord. Dem havde de købt billigt, ordnet, brugt i 20 år og solgt med en god gevinst.

»Vi har egentligt altid prioriteret at købe god kvalitet, men brugt. Vi har haft en del klassiske designmøbler, og i sidste ende – da vi skulle sælge dem inden vi tog ud at sejle – fik vi meget for dem,« fortæller Lone Thomsen.

  • Tøj

Jesper Thomsen har aldrig nogensinde købt et par bukser til fuld pris, og det illustrerer meget godt, hvordan ægteparrets forhold til tøj er.

Det handler for dem om at købe god kvalitet til en god pris.

Læs også: De købte hus uden at gældsætte sig: Marie og Peter bor på 24 kvadratmeter

Lone Thomsen går sommetider i genbrugsbutikker og køber tøj. Det er Jesper Thomsen ikke begyndt på, men når friluftsmærket Haglöfs holder udsalg, så slår han til.

Lone Thomsen er desuden ferm med nål og tråd, og da Euroinvestor taler med ægteparret, bærer Jesper Thomsen en T-shirt, som er syet af hende.

»Vi bruger tøj op. Vi skifter ikke, fordi det er fra sidste år,« forklarer Jesper Thomsen.

  • Mad

Madposten kan være ret tung i en husholdning, og parret vurderer, at de bruger cirka ligeså mange penge på mad som gennemsnittet.

Ægteparret hiver sjældent masser af kød ned i kurven i supermarkedet, men de prioriterer økologiske varer af god kvalitet. De følger ingen madplan, og bladrer heller ikke tilbudsaviser igennem.

Læs også: Særligt lån har betydning for dig – som boligejer og som boligkøber

»Vi køber ind i de butikker, vi synes er bedst eller lige kommer forbi. Det er nok ikke særlig FIRE-agtigt, men vi giver mindst muligt for de gode varer. Hvis der er tilbud på Heinz’ økologiske ketchup, så kan vi godt tage tre fire af dem,« forklarer Jesper Thomsen.

Parret ender oftest med at sætte foden indenfor i discountbutikker, og hvad angår restauranter, så er det relativt sjældent, at deres fødder sættes indenfor døren der.

»Der er ikke nogen af os, der værdsætter specielt meget at sidde et dyrt og fint sted. Vil vil hellere sidde ved et bål og lave snobrød,« siger Lone Thomsen.

Læs også: 7 ting du skal vide, inden du køber obligationer

  • Rejser

Ægteparret er eventyrlystne og da børnene stadig boede hjemme, var de ude at rejse to gange om året.

Sommeren bød ofte på kør selv-ferier sydpå med telt. Senere blev teltet skiftet ud med familiens båd.

Vinteren bød omvendt på flyrejser, hvor priserne på flybilletterne dikterede destinationen, og hvor indkvarteringen var boliger, der blev lejet gennem private.

»Vi har aldrig nogensinde været på charterferier, hvor man køber en færdig pakke, sætter sig ind i et fly og bliver transporteret et sted hen,« siger Jesper Thomsen.

Som regel har en uges ferie kostet et sted mellem 2000-3000 kr. per person.

Læs også: 3 gode råd: Det bør du vide om børns investeringer

  • Elektronik

Op gennem 00erne vandt fladskærmen indpas i danske hjem, men Lone og Jesper Thomsen har først fået et fladt tv inden for deres hjem de seneste ti år.

Elektronik er nemlig et område, som de to ikke ynder at bruge penge på.

»Vi kunne aldrig drømme om at købe nyt fjernsyn,« konstaterer Jesper Thomsen.

I mange år købte ægteparret brugte billedrørsfjernsyn af mærket Sony til cirka 200 kroner. Så kunne det holde i 3-5 år, indtil det sprang i luften, og de købte et nyt.

»Børnene synes det var sådan lidt kikset med en kæmpe klods inde i stuen. Men vi har aldrig haft indbrud, og jeg har altid sagt, det er fordi der kommer tyveknægte forbi og ser tv’et og tænker ‘de har sgu ingen penge, dem der,« siger Jesper Thomsen med et lille grin.

Læs også: Sådan blev boligøkonomen gældfri på den halve tid

Parret bærer heller ikke rundt på de nyeste iPhones. De har begge en smartphone af mærket OnePlus, og Jesper Thomsen gav 900 kr. for sin.

»Vi har aldrig købt en ny iPhone, og kommer heller aldrig til det. Det er simpelthen for dyrt, og den falder bare i værdi,« forklarer han.

En anden ting, som ægteparret går i en lang bue udenom, er abonnementer.

»Det forsøger vi at undgå som pesten. Nogle gange er vi tvunget med telefoner og nu har vi lige startet et abonnement i Fitness World med halv pris og gratis oprettelse. Men jeg tror, at mange har abonnementer kørende uden at bruge dem,« forklarer Jesper Thomsen.

Læs også: Sådan får du råd til det gode liv, selvom du får en lav løn

  • Båd og hobbyer

På to poster har Lone og Jesper Thomsen dog valgt at bruge penge, som de havde lyst til. Det gælder deres båd, en 442 X-yacht, og deres hobbyer.

Jesper Thomsen har blandt andet kørt motorcykel i mange år og brugt penge på det, mens Lone Thomsen har brugt penge på sine kreative hobbyer.

»Vores båd, det er sådan helt … der er vi helt anderledes. Der kan jeg godt noglegange brænde helt åndssvagt mange penge af. Det må vi godt,« siger Jesper Thomsen.

Læs også: Forbrugerøkonom tjener mere, end hun kan nå at bruge

Båden skal blandt andet have skiftet et sejl, og det vil koste omkring 70.000 kr, altså mere end hvad parrets bil koster.

»Den svier også lidt synes jeg, men der er ikke så meget at gøre,« siger Jesper Thomsen.

Parrets opsparede penge puttede de først i deres boliger og senere er mønterne investeret i indeksfonde. Du kan læse mere om det samt parrets rejse på Europas have her.

Læs også: Overvejer du at opkonvertere? Her er fælderne, du skal undgå - og et råd, der giver mere gevinst