Henter kommentarer

Særligt lån har betydning for dig – som boligejer og som boligkøber


Det toneangivende lån.

Det er et af de mange fagudtryk, der bliver kastet rundt med, når man læser om boliglån og renter, men hvad er det helt præcis, det er og hvad har det af betydning for dig som boligkøber eller boligejer?

Det toneangivende lån er det fastforrentede lån, der ligger under men tættest på kurs 100, forklarer Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker hos Totalkredit.

Det toneangivende lån er også kendetegnet ved at være det lån, som flest folk vælger, forklarer Sune Malthe-Thagaard.

»Folk, der vil have et fastforrentet boliglån, vil typisk helst tage det lån, der ligger så tæt på, men stadig under kurs 100, for så er kurstabet så lille som muligt,« siger han.

Læs også: Folk er overrasket, når de hører om hans boligvalg

Hvis renten så stiger og et nyt lån åbnes og dermed er det tættest på kurs 100, så bliver det lån det toneangivende.

Det er dog ikke et krav, at man skal vælge det toneangivende lån.

Lige nu er det 5-procentlånet som ligger tættest på kurs 100 og dermed er det toneangivende, men man kan også vælge 4-procentlånet.

»Man kan regne ud, hvor hurtigt et potentielle kurstab kan blive tjent hjem. Her spiller ens tidshorisont ind. Hvis du har en relativ lang tidshorisont, så kan der være noget, der taler for, at du tager et 4-procentlån, for så får du et lidt billigere lån,« forklarer Sune Malthe-Thagaard.

Læs også: Sådan blev boligøkonomen gældfri på den halve tid

Hvis man tænker, at man senere vil konvertere sit boliglån, kan det modsat være en god idé at vælge lånet med den højere rente.

En konvertering vil sige, at man skifter sit nuværende realkreditlån ud med et andet realkreditlån.

»Hvis man håber på, at renten vil falde, og man så kan konvertere ned i lavere renter, så kan det være fordelagtigt at have 5-procentlånet, fordi din gæld så er lavere, og så kan du nemmere komme ned på 3-procentlånet, hvis det skulle komme på banen, som det toneangivende lån,« forklarer han.

Det er også kendt som en nedkonvertering, hvor du skifter dit lån ud med et lån med en lavere rente.

Dette kan blandt andet være noget man spekulerer i, hvis man er blevet tvunget til at tage et fastforrentet lån, fordi du har en høj gæld og dermed ikke kan kreditvurderes til et variabelt lån, og potentielt vil kunne komme ned i rente, så hurtigst som muligt, forklarer Sune Malthe-Thagaard.

Læs også: Økonomisk ekspert har boostet sin økonomi med millioner: Sådan gjorde han

Hvis du er boligkøber, har det toneangivende lån også betydning for dig, da det er lånet, som du skal kreditvurderes ud fra.

»Hvis du ønsker at tage et fastforrentet lån, så bliver du kreditvurderet ud fra det toneangivende lån, hvilket vil sige det nuværende 5 pct.« siger Sune Malthe-Thagaard.

»Hvis du gerne vil have et variabelt forrentet lån, så siger man det toneangivende lån plus en procentpoint – det ville altså være 6 pct. lige nu,« tilføjer han.

Tilbage for nogle år siden, hvor vi oplevede meget lave renter på de fastforrentede lån, så blev man kreditvurderet ud fra et 4-procentlån.

»Det var en måde at sikre på, at på trods af de lave renter, så var der en ekstra buffer, da man havde en fornemmelse af, at de lave renter nok ikke varede ved i al evighed, og det har jo vist sig at være rigtig,« forklarer han.

Læs også: Overvejer du at opkonvertere? Her er fælderne, du skal undgå – og et råd, der giver mere gevinst

Hvis du allerede er boligejer, så har det toneangivende lån ikke den store betydning for dig. Dog kan du opleve en indirekte indvirkning ved, at renten stiger på det toneangivende lån.

For eksempel kan vi lige nu se, at boligpriserne falder, fordi renten er steget så meget, og dermed også stiger på det toneangivende, forklarer Sune Malthe-Thagaard.

Hvor høj en rente det toneangivende lån har kan også have en indirekte konsekvens for dig som boligejer, hvis du vil indfri dit lån, som du har haft i nogle år, hvorefter renten er steget.

For så vil kursen på dit nuværende lån være lavt, og dermed kan du konvertere til en højere rente end dit nuværende lån og få skåret en god bid af gælden. Det kalder vi en opkonvertering, og det har mange boligejere gjort det seneste år, forklarer han.

»Men det har ikke noget at gøre med selve det toneangivende lån. Det er bare mere en konsekvens,« tilføjer chefanalytikeren.

Læs også: Titusindevis af danskere har gjort det: Sådan har Henrik høvlet gælden i sin bolig ned

Læs også: Marie og Peter byggede deres drømmehus – bor på 24 kvadratmeter