Henter kommentarer

Folk er overrasket, når de hører om hans boligvalg


 
Hvad er en obligation?
Vis mere

Til dagligt arbejder Sune Malte-Thagaard med at formidle viden om boliglån, renter og konverteringer i hans job som chefanalytiker hos realkreditinstituttet Totalkredit.

Men privat har han ikke selv noget boliglån. Han bor nemlig til leje.

»Når jeg er ude og holde oplæg, synes folk, at det er lidt overraskende, at jeg bor til leje, når jeg snakker om boligkøb hele dagen,« siger han til Euroinvestor.

Han troede heller ikke, at han skulle bo til leje så længe, da han i 2015 flyttede ind i sin treværelses lejlighed på Amagerbro i København.

Alligevel er han blevet hængende, og det er der flere årsager til, som vi kommer tilbage til.

Normalt hører vi fra Sune Malthe-Thaagaard, når det handler om boligpriser, renter og konverteringer i hans job som chefanalytiker i Totalkredit, men i denne artikel er tingene vendt på hovedet, når hans egen boligøkonomi er i fokus.

Læs også: Sådan blev boligøkonomen gældfri på den halve tid

Sune Malthe-Thagaard blev færdiguddannet som økonom i 2012, hvorefter han flyttede fra kollegie til et bofællesskab, da han endnu ikke havde lyst til at bo selv.

»I 2014 mødte jeg min daværende kæreste, som boede i Paris. Jeg var på det tidspunkt begyndt at kigge på ejerlejligheder, men jeg vidste ikke, om jeg kunne finde på at flytte til Paris,« siger han og fortsætter:

»Hvis man skal købe sin egen bolig, så skal man helst have en ikke alt for kort tidshorisont. Og det er ligesom sådan det startede. Jeg vidste nemlig ikke, hvor lang min tidshorisont var.«

Læs også: Økonomisk ekspert har boostet sin økonomi med millioner: Sådan gjorde han

Derfor blev hans lejlighedsjagt sat på pause, og han endte i stedet med at leje en treværelses lejlighed på Amagerbro, som han havde været skrevet op til i et par år.

»Jeg havde skrevet mig op til nogle forskellige boligforeninger i 2011, fordi jeg havde tænkt, at det var meget rart at være skrevet op nogen steder, hvis jeg nu engang blev skilt,« siger han med et grin.

Gennem en af disse boligforeninger fik han fingre i en lejlighed, og den lejlighed bor han stadig i.

Han er nemlig endt med at blive ret glad for den.

»Grundlæggende er jeg bare glad for at bo i lejligheden. Den ligger i et område, som jeg godt kan lide – ikke så langt fra stranden med plads og luft,« siger Sune Malthe-Thagaard.

Læs også: Titusindevis af danskere har gjort det: Sådan har Henrik høvlet gælden i sin bolig ned

Derudover kan han godt lide fleksibiliteten i, at han på kun tre måneder kan opsige sin lejlighed. Der kommer det mere an på markedet, hvor hurtigt man kan være ude af en ejerlejlighed, tilføjer han.

En ting irriterer ham dog en smule ved at være lejer fremfor ejer.

»Jeg kunne godt tænke mig at lave køkkenet om i den lejlighed, jeg bor i. Jeg synes, at det er lavet upraktisk,« siger han.

Læs også: Så meget kan du skære af restgælden ved at opkonvertere

Tanken om at købe har da også været oppe og vende hos Sune Malthe-Thagaard flere gange. Muligheden ligger altid i baghovedet, forklarer han.

»Nu hvor boligpriserne har taget et hug ned ad, så er det klart, at så ligger det lidt mere fremme i baghovedet end det gjorde for et år siden, hvor jeg synes boligpriserne var steget meget på meget kort tid – og uden at der var sket vanvittig meget i økonomien, der kunne tilsige det,« siger han.

Har du sparet op til at kunne købe en lejlighed?

»Ja, det har jeg. Jeg har købt nogle værdipapirer, altså aktier og obligationer, men noget af det står også kontant,« forklarer han.

Læs også: Marie og Peter byggede deres drømmehus – bor på 24 kvadratmeter

Der er nu gået otte år siden Sune Malthe-Thagaard flyttede ind i sin lejelejlighed på Amagerbro. Dermed endte tidshorisonten for hans bolig med at være en del længere, end han ellers havde regnet med, da han i 2015 valgte at leje fremfor at købe.

»Problemet med den slags tidshorisonter er jo, at de ændrer sig. Og det kan man jo ikke rigtig vide på forhånd,« siger han.

»Det er da klart, at jeg har tænkt over, at den kæreste jeg fandt i Paris har været en meget dyr kæreste i forhold til, hvis jeg havde købt en lejlighed tilbage i 2015, da de er steget pænt siden,« tilføjer han.

Tror du også, at du bor til leje om 10 år?

»Jeg har jo lyst til at sige, at det gør jeg ikke, men jeg ved det ikke. Det er ikke en målsætning i sig selv i mit liv, at jeg skal eje min egen lejlighed. Der er så mange andre ting, som man kan investere i,« svarer han.

Læs også: Det bør du vide, hvis du overvejer en bolig i udlandet