Henter kommentarer

Så mange penge har boligejerne scoret hver måned siden coronakrisen


Boligejernes friværdi er eksploderet siden coronakrisen lammede Danmark for knap to år siden, og på blot 23 måneder er boligpriserne gået i vejret med 18 pct.

Tager man udgangspunkt i et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter, er prisen steget fra 2.020.000 kr. i februar 2020 til 2.390.000 kr. i januar 2022, hvilket er en forskel på 370.000 kr. på knap to år.

Med andre ord betyder det, at en gennemsnitlig husejer har fået en gevinst på omkring 16.100 kr. om måneden.

Bor man i et gennemsnitligt hus i landsdelen Københavns Omegn, der omfatter forstadskommunerne til København, har man kunnet se sin friværdi stige med 1.100.000 kr. i løbet af coronapandemien. Dermed har man månedligt scoret 48.300 kr.

Det er dog ikke alle steder i landet, at boligejerne har kunnet se værdien på deres bolig stige til vejrs under coronakrisen.

»Det er særligt i og omkring hovedstaden, at huspriserne er eksploderet de seneste år, og da det samtidigt er her, at vi finder nogle af landets dyreste boliger, har udviklingen resulteret i milliongevinster til mange boligejere,« lyder det fra chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, der står bag udregningen.

Vest for Storebælt er boligpriserne steget mindst. I Vestjylland og Nordjylland har boligejerne scoret de laveste gevinster på i gennemsnit 3.900 kr. om måneden.

Så meget er huspriserne steget siden pandemiens start i de enkelte landsdele

Tager man højde for sæson, steg priserne på alle tre boligtyper i den forgangne måned, viser nye tal Boligsiden. Prisen på enfamiliehuse gik frem med 0,2 pct. i januar, ejerlejligheder med 0,6 pct. og fritidshuse med 0,9 pct.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann er boligmarkedet kommet godt fra start i årets første måned, og selvom priserne stiger, er det i et mere afdæmpet tempo.

»Boligpriserne stiger fortsat, men stigningerne er ikke længere nær så kraftige. Det seneste halve år, er boligmarkedet bremset op, og vi forventer, at den udvikling vil fortsætte i den kommende tid,« skriver hun i en kommentar.

Læs også: C25-topchef får næsten 47 mio. i løn

Læs også: Boligudbuddet rasler ned: »På husmarkedet holder sælgerne stadig fest«