Henter kommentarer

Så mange penge kan du spare: 'Alle vil have fordele ved en aktiesparekonto'

Foto: Kristian Djurhuus
Vis mere

 

Er du én af de investorer, der endnu ikke har fået oprettet en aktiesparekonto? Så bør du måske se at få det gjort. Hvis du forsøger at maksimere dit afkast, er der stort set ingen grund til at lade være, lyder argumentet fra Saxo Banks nordiske direktør, Johannes Rovsing.

»Alle investorer vil have fordele ved en aktiesparekonto med så stort et beløb som muligt, fordi man bliver begunstiget af lavere beskatning,« siger Johannes Rovsing.

På en aktiesparekonto bliver værditilvæksten beskattet med 17 pct., hvilket er en besparelse på 10 procentpoint i forhold til de 27 pct., du typisk ellers skal betale. Kontoen møder også opbakning hos kapitalforvalteren Formuepleje.

»Aktiesparekontoen er super god. Den er afsondret fra alt andet i din økonomi og indgår ikke i beregningsgrundlaget, hvis du søger boligstøtte eller andre sociale ydelser,« siger Helle Snedker, kundedirektør og partner i Formuepleje.

Nedenfor kan du se, hvad du får ud af at investere 100.000 kr. på en aktiesparekonto i forhold til ordinær aktiebeskatning.

Hvis du investerer 100.000 kr., som vokser jævnt 7 pct. årligt, hvorefter du sælger efter ti år, vil du opnå et merafkast på 11.511 kr. ved aktiesparekontoen i forhold til almindelig beskatning på 27 pct. Det viser beregninger, som Saxo Bank har foretaget for Euroinvestor. Jo større afkast, des mere gunstig bliver aktiesparekontoen.

Start med en aktiesparekonto

Aktiesparekontoen bliver beskattet ud fra princippet om lagerbeskatning, hvilket betyder, at du skal betale skat af dit afkast hvert år; uanset om du har realiseret din gevinst ved at sælge din investering eller ej. Det er også det største minus ved kontoen, mener Saxo Bank.

»Den eneste ulempe ved aktiesparekontoen er likviditetsbelastningen. Du skal være opmærksom på at finde pengene til skatten et andet sted, hvis du ikke vil sælge ud af dine investeringer,« siger Johannes Rovsing.

Han råder til, at man finder pengene andetsteds, hvis man kan, så opsparingen ikke bliver udhulet af skattebetalinger.

Kontoen fungerer som et lukket kredsløb uafhængigt af dine øvrige investeringer, hvor tab automatisk bliver modregnet. Begrundelsen bag afsondringen skal formentlig findes i, at ordningen i 2019 blev indført med håbet om at skabe en stærkere investorkultur i Danmark.

»Man kigger lidt misundeligt over mod Sverige, som er meget bedre til at investere end os danskere,« tilføjer Helle Snedker.

Begge parter er enige i, at aktiesparekontoen er et perfekt sted at starte, hvis man er ny på aktiemarkedet og vil spare op i frie midler (i modsætning til eksempelvis pensionsmidler).

»Det er et rigtigt godt sted at starte og en god måde at komme i gang på, hvor du både kan investere i aktier, investeringsforeninger eller ETF’er. Spredning er nøglen til at få et ordentligt afkast på sådan en konto,« siger Johannes Rovsing.

Et mindretal vil ikke have gavn af aktiesparekonto

Kun i to tilfælde giver aktiesparekontoen ikke mening, pointerer Helle Snedker. Hvis der er tale om et barn mellem 0-14 år, der endnu ikke tjener penge selv, bør man hellere udnytte barnets personfradrag.

»Hvis sådan en lille én får en stor dåbsgave eller løbende gaver fra mormor og morfar, så skal de i stedet investere pengene i noget, der beskattes som kapitalindkomst i stedet for aktieindkomst, så de kan bruge deres frikort. Reelt set kan de bygge en sparegris uden at tage en krone op af lommen til skat,« siger hun.

Kapitalindkomst forekommer typisk ved investering i investeringsfonde, der er baseret på obligationer samt akkumulerende investeringsforeninger og ETF’er, der ikke fremgår af positivlisten fra SKAT. Hos Formuepleje er det eksempelvis højrisikofonden Penta, der investerer i en kombination af aktier og obligationer.

Hvis du tidligere har tabt store summer på investeringer med aktier, giver aktiesparekontoen heller ikke mening. Her bør du først udnytte tabene som modregning under reglerne for almindelig aktiebeskatning, lyder det.

»Så vil du opleve, at du ikke betaler skat,« siger Helle Snedker, før hun tilføjer:

»Men der er tale om et mindretal, der ikke vil have gavn af en aktiesparekonto. For langt de fleste vil aktiesparekontoen være alletiders.«

Vær med i Euroinvestors julekalender. Svar på dagens spørgsmål og vind præmier hver dag. Tilmeld dig her!

Læs også: Det strømmer ind til aktiefesten -–derfor kan der opstå en mulighed

Læs også: Få styr på skat inden nytår: Her er hele tjeklisten