Henter kommentarer

Sådan fungerer aktieskatten


Hvordan er det nu lige, det fungerer med skat, når man investerer i aktier?

Det ved formueekspert i Nykredit, Jeanette Kølbek, en del om, og derfor har Euroinvestor allieret sig med eksperten for at dykke ned i emnet.

Der er flere former for beskatning, når det drejer sig om aktier, men i denne artikel er det realisationsbeskatning, der er omdrejningspunktet.

»Investerer du i børsnoterede aktier, for frie midler og i et almindelig opbevaringsdepot – det vil sige investeringer, der ikke er bundet i en pensionsopsparing eller særlige opsparingsmuligheder som aktiesparekontoen og børneopsparinger – skal du betale skat af din kursgevinst, når det realiseres, heraf navnet realisationsbeskatning,« siger Jeanette Kølbek.

Men hvornår og hvor meget, man skal betale i skat, afhænger af, hvornår man sælger sine aktier, hvornår man modtager udbytte, og hvor meget man har tjent på dem.

Realisationsbeskatning betyder, at man skal betale skat i det indkomstår, hvor man har realiseret - eller med andre ord: solgt sine aktier, med en kursgevinst.

Desuden skal der betales skat af eventuelt modtaget udbytte i det indkomstår, du som aktionær, har modtaget udbyttet.

»Fordelen ved realisationsbeskatning er, at du først betaler skat af din gevinst, når du sælger dine aktier eller modtager et udbytte,« fortæller formueeksperten.

Der findes nemlig en anden form for beskatning, lagerbeskatning, hvor man bliver beskattet af gevinst uanset, om man har solgt eller ej. Læs mere om det her.

Der er dog også en minusside ved realisationsskatten, mener Jeanette Kølbek.

»Ulempen ved realisationsbeskatning er, at du skal betale skat af hele gevinsten på salgstidspunktet, hvilket kan få dig op i den høje aktieindkomstbeskatning på 42 pct.«

I år er grænsen for hvornår man skal betale 42 pct. i skat af aktieindkomst på 58.900 kr.

Det betyder, at der af de første 58.900 kr. skal betales 27 pct. skat, mens der skal betales 42 pct. skat af det, der overstiger grænsen på 58.900 kr. Beløbsgrænsen er det dobbelte for ægtefæller.

Derfor kan man ifølge Jeanette Kølbek overveje at realisere gevinst løbende, så man i hvert indkomstår kan udnytte den lavere skat på 27 pct.

Læs også: Sådan udnytter du bedst særlig finte i forskudsopgørelsen

Læs også: Snart er forskudsopgørelsen tilgængelig – derfor er den særlig vigtig i år