Der er lagt i kakkelovnen til, at flere selskaber gør deres entré på børsen det kommende stykke tid.
Som investor kan det være fristende at springe med på vognen og købe aktier i de nye navne på børsen, men den legendariske investor, Warren Buffett, har ikke stor tiltro til den slags.
Det skriver CNBC.
Warren Buffetts holdning til at investere i nynoterede selskaber er relevant, fordi børsklokkerne er på vej til at ringe igen efter en lang periode med børstørke. Der er blandt andet lagt op til, at den britiske chipgigant Arm går på børsen i år.
Men ifølge den verdenskendte investor Warren Buffett, som står bag investeringsfirmaet Berkshire Hathaway, skal man tænke sig om, før man køber sig ind i nynoteringer. Han påpeger, at det stort set altid er sælgers marked, skriver CNBC:
»Ideen om, at nogen putter noget på markedet i dag – en sælger, som kan vælge, hvornår det skal på markedet – og at det aktiv, som der er masser af hurlumhej forbundet med, kommer til at være det billigste, du kan købe ud af tusindvis af selskaber i hele verden – det er nonsens,« har Warren Buffett sagt på et investormøde tilbage i 2012.
Læs også: Novos storsælgende middel er tættere på konkurrence
Hans ord skal forstås i lyset af, at selskaber selv vælger, hvornår de vil gå på børsen. De vælger også, hvilken pris, de vil have for deres aktier. Og derfor har selskaberne en interesse i at gå på børsen på lige præcis dét tidspunkt, hvor de kan få flest mulige penge for deres aktier.
Charlie Munger, som er Warren Buffetts mangeårige forretningspartner, deler Warren Buffetts skepsis overfor nynoteringer.
»Den gennemsnitlige person, som køber sig ind i IPOs (nynoteringer, red.) bliver hårdt ramt,« har Munger udtalt sig.
På dansk grund har der været meget få nynoteringer i 2022 og 2023, hvilket også er en tendens, som ses i udlandet.
Når der hænger sorte skyer over økonomien, så er mange selskaber nemlig lunkne overfor at gå på børsen, og derfor har det seneste års kraftigt stigende renter og den buldrende inflation afskrækket mange selskaber.
En dyster økonomisk tid får nemlig investorerne til at holde pengepungen i bukselommen, og derfor kan selskaber, som gør deres entré på børsen, have svært ved at få en høj pris for deres aktier og i det hele taget lokke investorer til.
Det ser dog ikke ud til at være et problem for den britiske chipgigant Arm. Selskabet overvejer faktisk at vende tilbage til deres investorer og bede om en højere pris end de 47-51 dollar, som de i første omgang havde tænkt sig var aktieprisen.
Vender man blikket hjem mod Danmark, så var der i 2022 var der 3 noteringer på hovedbørsen, Nasdaq Copenhagen, mod 26 noteringer i 2021.
Læs også: Børshus om dansk vinderaktie: Den er meget mere værd
Læs også: 'Meget mystisk': 33 milliarder forsvundet fra dansk pengetank