Henter kommentarer

Ser stort potentiale i dansk vinderaktie – men pas på, advarer analytiker


Kigger man i krystalkuglen, så er der en lidt mudret holdning til, hvor aktien i danske Mærsk skal hen.

Den skibsglade Lau Svenssen, som er fast kommentator i Millionærklubben, fremhæver aktien som sin favorit ud af de danske rederier Torm, Norden og Mærsk. Han tror på, at aktien vil brage op med 50 procent.

Sydbank ser på den anden side sorte skyer hænge i Mærsks horisont, og de har en holdanbefaling på aktien. Det sker, selvom bankens analytiker kalder aktien »billig«, mens rederiet tjener styrtende med penge.

Læs også: Lille dansk aktie styrter efter dårlige nyheder

Lau Svenssen er optimistisk og tror på, at rederiets aktie skal op at ramme 30.000 kroner mod B-aktiens aktuelle 19.865 kroner.

De positive briller har Lau Svenssen på, fordi han tror, at de næste 2-3 år bliver fantastiske for rederierne. Han mener, at specielt fragtrater på supertankers vil fare op.

Men Lau Svenssen ved også, at han er mere optimistisk på Mærsks vegne end mange andre.

»Jeg tror på 30.000 kroner til Mærsk. Så er der dem, der er i mod mig og siger: Der kommer recession, og priserne vil falde. Selvfølgelig vil de det, de er så vanvittigt høje. Men fragtpriserne kan blive halveret, og Mærsk vil fortsat tjene formidabelt med penge,« mener Lau Svenssen.

Mærsk slog sidste år danmarksrekord i indtjening, da kassen bugnede med 117,5 milliarder kroner efter skat. I år har de sat kursen mod endnu et gigantoverskud på over 200 milliarder kroner. Det er i særdeleshed de stigende priser på søfragt, som driver den vilde indtjening.

Netop sandsynligheden for, at fragtpriserne dykker, er en af grundene til Sydbanks holdanbefaling på Mærsk-aktien.

Sydbank anerkender fuldt ud, at rederiet tjener penge som aldrig før, og faktisk vurderer banken, at Mærsk kan komme med en opjustering senere på året, hvis fragtraterne fortsætter med at være høje.

Men alligevel bør man være forsigtig og varsom med at trykke på købsknappen, siger Sydbanks senioranalytiker, Mikkel Emil Jensen.

»Det er den fremtidige indtjening, som er baggrund for vores holdanbefaling. I øjeblikket har vi ekstraordinære markedsomstændigheder, men fragtraterne kommer til at falde, når markedet normaliserer sig. Vi kan stå i en situation, hvor fragtraterne uge for uge kan falde, så man skal være påpasselig,« siger senioranalytikeren.

Når Sydbank tror på, at fragtpriserne skal normalisere sig og tage en tur nedad, bunder det i to ting. For det første, at en mulig recession lurer i horisonten, hvilket med al sandsynlighed vil få efterspørgslen på fragt til at dale.

Samtidig ligger der kæmpe ordrer på skibe, som skal leveres omkring år 2023, fremhæver Mikkel Emil Jensen. Dermed er der lagt i kakkelovnen til, at udbuddet stiger og efterspørgslen falder, hvilket burde få fragtpriserne til at vende snuden nedad.

Der er dog flere ting, som også taler for medvind til Mærsk:

»Hvis Mærsk har lært lektien, kan de trække skibe ud af havene. Kan Mærsk styre kapaciteten og holde fragtrater stabile, er der potentiale for, at aktiekursen kan komme højere op – for aktien er billigt prisfastsat,« siger Mikkel Emil Jensen.

P/E-værdien, som ofte bruges til at måle om en aktie er billig eller ej, ligger på 5,23 ved Mærsk. Værdien indikerer en akties pris i forhold til selskabets indtjening, og jo lavere værdi, jo billigere.

Det kan også være vand på Mærsks mølle, hvis Taiwanstrædet lukker på grund af spændinger mellem USA og Kina. Lukningen kan give anledninger til højere fragtrater og dermed en højere aktiekurs, tilføjer Mikkel Emil Jensen.

Som prikken over i'et har Mærsk hele 70 pct. af deres ordrevolumen på kontrakter, og hvis kontrakterne overholdes, kan det også give anledning til stigninger, lyder det.

Rederiet forventer selv, at fragtpriserne vil normalisere sig i dettes års fjerde kvartal.

»Summa summarum er, at der er stor usikkerhed om den fremtidige indtjening, og det er baggrunden for, at man skal være varsom,« bemærker Mikkel Emil Jensen.

Aktiekursen i Mærsk ramte 5.394 kroner kort efter coronapandemien brød løs i marts 2020. Siden er den steget med 267 pct.

Læs også: Ser stort potentiale i dansk folkeaktie: 'Køb den før din nabo'

Læs også: Dansk aktiedarling kan vinde på ny, stor krise