Henter kommentarer

Dansk aktiedarling kan vinde på ny, stor krise


 

Den danske rederigigant Mærsk kan ende med at blive en af vinderne på en krise mellem Taiwan og Kina, lyder det fra Sydbank.

»Jeg er ikke i tvivl om, at Mærsk vil tage afstand fra al form for aggressioner mod Taiwan, men en sådan konflikt vil alt andet lige skabe ny friktion i forsyningskæden og dermed holde hånden under de meget høje fragtrater,« siger senioranalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen.

Læs også: Bankchef til danskerne: Du kommer nok snart til at ændre dit liv

Mikkel Emil Jensen mener, at krisen omkring Taiwan vil komme Mærsk økonomisk til gode, hvis det fører til en blokade af Taiwanstrædet. Det vil nemlig forlænge transporten.

Igennem de sidste par år har der været mange forstyrrelser af fragtmarkedet. Corona, blokeringen af Suez og krigen i Ukraine. Alt dette har taget meget kapacitet ud af markedet, hvilket har skabt en ekstraordinær situation på fragtmarkedet, hvor efterspørgslen overstiger kapaciteten. Det betyder høje fragtpriser, hvilket er gunstigt for shippingfirmaerne, forklarer senioranalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen.

Læs også: Advarer Bavarian Nordic-investorer: 'Aktien kan vende og falde virkelig meget'

Senioranalytikeren havde ellers forventet en normalisering af markedet i løbet fjerde kvartal, men situationen i Taiwan kan forlænge de høje priser.

Administrerende direktør i Mærsk, Søren Skou, er enig i, at en potentiel kinesisk blokade af Taiwan vil forlænge den ekstraordinære situation.

»Taiwanstrædet mellem Kina og Taiwan er et af de mest befærdede stræder i verden, så militæraktivitet der – særligt hvis det blev lukket – ville have en stor effekt på shippingbranchen. Så kan man blive nødt til at sejle uden om Taiwan, og det ville absorbere en masse kapacitet, fordi det tager længere tid,« siger Søren Skou ifølge MarketWire.

Læs også: Ser stort potentiale i kendt dansk aktie: 'Det er en no-brainer og fuldstændig fejlvurderet'

Læs også: Mærsk: Taiwan-spændinger kan blive en stor udfordring