Henter kommentarer

Sidste år var de vinderaktier – nu har storbank sendt dem ud i kulden


Sidste års vinderaktier kan ende med at trække ned i porteføljen i år.

Det vurderer seniorstrateg Simon Kristiansen fra storbanken Nordeas enhed for kapitalforvaltning. Her anbefaler man nu en undervægt af medicinalsektoren. Det er en sektor, som aktiemæssigt set historisk lider, når økonomien er i bedring og obligationsrenterne og inflationsforventningerne stiger, forklarer Simon Kristiansen.

Medicinalsektorens kvalitet er netop, at selve forretningen er meget stabil uanset konjunkturerne. Når det går dårligt for samfundsøkonomien er der en tendens til, at medicinalaktier er et sted, hvor investorerne søger ly – præcis som vi så det i 2020.

»Jeg tror, at vi går fra coronavinderne over til coronataberne. Vi kan se, at medicinalaktierne har været en yndet sektor at være placeret i, og der har allerede været en bevægelse ud af sektoren. Hvis det fortsætter, så er det en sektor, der kan lide under det,« udtaler han.

Til sammenligning steg danske aktier – målt på C25-indekset – 49 pct. i 2020, mens det brede amerikanske indeks, S&P 500, steg knap 18 pct.

Seniorstrategen vurderer samtidig, at medicinalvirksomhederne i USA er udsatte, efter Demokraternes Joe Biden vandt præsidentposten. Han fremhæver, at Joe Biden er gået til valg på en regulering af medicinalsektoren. Det gælder for eksempel i forhold til prisstigninger på medicin, samt de kontrakter, som medicinalselskaberne har fået med det offentlige.

I videoen ovenfor ses udviklingen i markedsværdien pro anno for en række af verdens største medicinalselskaber. Grafikken er lavet via Flourish Studios.

Simon Kristiansen vurderer, at en rotation kan påvirke det danske C25-indeks. De store danske aktier har samlet set – målt på C25-indekset – allerede har været udfordret i 2021. C25-indekset er i år faldet næsten 5 pct, mens S&P 500-indekset er steget næsten 4 pct. Hos Nordea har man da også en undervægt på danske aktier, fortæller Simon Kristiansen.

Hvor skal man så kigge hen nu?
»Vi synes, at man skal kigge mod USA og have det på en overvægt,« udtaler Simon Kristiansen. Seniorstrategen begrunder det med, at indtjeningsbilledet fremadrettet ser bedre ud i USA, og at det danske indeks er meget koncentreret.

»Vi synes, at der er en bedre eksponering på tværs af sektorer i USA. I Danmark eksponerer du dig ret meget mod de 10 største selskaber, der udgør 75 pct. af indekset. Det er medicinalaktier, lidt transport/industri og så grønne aktier,« forklarer han og fortsætter:

»Danske vækstaktier har haft et virkelig godt 2020 og nu har en lidt høj prissætning. Selvom det også kan være dyrt i USA, så er der et indtjeningsmomentum, altså en stigning i indtjeningen. Det, tror vi, vil favorisere amerikanske aktier mere end danske aktier,« forklarer Simon Kristiansen. Det gælder især de grønne aktier, lyder vurderingen:

»De har klaret det rigtig, rigtig godt. Der kunne vi godt forestille os, at hvis der slipper noget luft af ballonen, så kommer det til at trække det danske indeks ned, fordi det er så koncentreret.« udtaler seniorstrategen.

Læs også: Dansker var verdens bedste porteføljeforvalter – nu skraber han bunden

Læs også: Aktionærdirektør sætter fokus på 3 britiske aktier: 'Det er nogle muligheder nu'