Henter kommentarer

Skat intensiverer jagt på kryptogevinster: Sådan gør de


De seneste år er handel med kryptovaluta blevet mere og mere udbredt, og det har resulteret i travlhed hos Skattestyrelsen.

Ifølge styrelsen er det en tung opgave at føre kontrol med borgere og virksomheders kryptohandler, og derfor har man rekrutteret flere medarbejdere til netop det arbejde.

Inden årets udgang venter Skattestyrelsen at have lige over 20 medarbejdere, der skal være med til at sikre, at kryptogevinster bliver beskattet.

»Arbejdet på kryptoområdet er noget, vi de seneste tre år har prioriteret højt i Skattestyrelsen, og prioriteringen betyder, at vi forventer, at have lige over 20 medarbejdere fokuseret på opgaven inden udgangen af 2022,« siger Skattestyrelsens underdirektør, Jan Møller Mikkelsen, til Euroinvestor.

Alene det seneste år har styrelsen sendt skatteregninger afsted til 380 borgere eller virksomheder på i alt 30 mio. kr., mens beløbet for de seneste tre år løber op i lige godt 58 mio. kr.

Helt præcis hvordan Skattestyrelsen jagter borgere og virksomheder, der har handlet krypto, men ikke indberettet det til skat, vil Jan Møller Mikkelsen ikke ud med.

»Det holder vi helt tæt til kroppen,« siger han.

Men hvad underdirektøren godt kan fortælle, er, at Skattestyrelsen har tilladelse til at få adgang til en række data fra forskellige vekseltjenester som eksempelvis handelsplatforme.

Læs også: Skats klapjagt udløser millionregning til kryptofolket

»Man skal forestille sig det på den måde, at vi modtager en række oplysninger om køb og salg af kryptovaluta, som vi går ned i, og så finder vi de handler, som vi mener, er mest relevante at sætte fokus på. Dernæst identificerer vi personen, og så går vi i gang med vores kontrolarbejde ud fra de data, vi har til rådighed,« siger Jan Møller Mikkelsen.

Om Skattestyrelsen undersøger alle de kryptohandelsdata, de har adgang til, eller om de som udgangspunkt går efter en bestemt beløbsstørrelse, vil Jan Møller Mikkelsen heller ikke ud med.

»Jeg vil sige det på den måde, at når vi har modtaget oplysninger om handler, så prioriterer vi ud fra risiko og væsentlighed, hvilke sager vi vil gå ind i. Mere nærmere kan jeg ikke komme det.«

Kryptovaluta har en såkaldt asynkron beskatning, hvor fradraget for et tab – modsat traditionel investering – har en mindre skattemæssig værdi end en gevinst.

Borgere kan oplyse tab eller fortjeneste fra kryptohandel i årsopgørelsen, der åbnede 14. marts, oplyser Skattestyrelsen.

Læs også: Bilfri søndage kan være på vej tilbage

Læs også: ​USA venter flere atomtrusler fra presset Putin