Henter kommentarer

Stor forvirring om Han Kjøbenhavns aktiesalg


 
Hvad er aktiv og passiv investering?
Vis mere

Tøjvirksomheden Han Kjøbenhavn skabte opmærksomhed på de sociale medier med et tilbud om aktier i selskabet.

Det kom måske bag på nogle, da Han Kjøbenhavn onsdag åbnede for salget af aktier og begyndte reklamere for aktierne på Instagram. I flere opslag reklamerede selskabet for, at man nu kunne købe B-aktier i selskabet, og på hjemmesiden kunne man ganske rigtigt købe 50 aktier i selskabet til en pris på 570 euro. Selskabet er dog ikke et aktieselskab, men et anpartsselskab, hvilket flere brugere har påpeget i kommentarer på sociale medier.

Lovgivningen er ret klar, når det kommer til salg af andele af anpartsselskaber offentligt. Det fortæller professor i kapitalmarkedsret ved Københavns Universitet Jesper Lau Hansen til Euroinvestor.

»Hvis det angår anparter i et anpartsselskab, er det ulovligt at tilbyde dem til offentligheden,« siger Jesper Lau Hansen til Euroinvestor.

Læs også: ECB ser renten på vej i nedadgående retning

Han henviser til selskabslovens paragraf 1 stykke 3, hvor der står følgende:

»Et anpartsselskab kan ikke udbyde selskabets kapitalandele til offentligheden.«

Det kan få konsekvenser for selskaber, som vælger at gøre det alligevel ifølge professoren.

»I selskabsloven er der hjemmel til en bødestraf, så det er altså et forholdsvist alvorligt forbud,« siger Jesper Lau Hansen.

Læs også: Danske Bank i ny melding: Her ser vi 'attraktive muligheder'

Han Kjøbenhavns administrerende direktør, Daniel Søndergaard Hummel, er blevet gjort opmærksom på, at et anpartsselskab ikke må sælge aktier, men selskabet mener, at aktierne kun gælder, hvis Han Kjøbenhavn laves om til et aktieselskab, hvilket ikke er besluttet, om det skal, endnu. Det fortæller direktøren i et interview med Euroinvestor.

»Det er vi opmærksomme på. Meningen er, at man reserverer aktierne og så konverterer vi selskabet til et aktieselskab, hvis der er opbakning. Så man får ikke sin shareholders agreement tilsendt, før det er omdannet til et aktieselskab.«

Det har dog tidligere stået meget klart på hjemmesiden, at man nu havde mulighed for at købe aktier, og i flere såkaldte stories på Instagram har selskabet lykønsket nye medejere.

Har I været i kontakt med nogen, som har rådgivet jer om det her?

»Vi har ikke haft nogle eksterne på selve aktiesalget. Vi har dog fået rådgivning omkring prospektreglerne.«

Direktøren oplyser, at selskabets advokat skal ind og kigge på det.

Vi er blevet oplyst, at der muligvis er hjemmel til en bødestraf, hvis I har solgt andele allerede. Har du en kommentar til det?

»Det synes jeg er rigtig ærgerligt, for vi gør det i en rigtig god mening. Vi har ikke gjort noget i en ond hensigt. Det handler om at dele medejerskabet med fans. Jeg synes, at det er en smuk ting, hvor der så er kommet en teknikalitet i vejen, som vi tager hånd om, såfremt at interessen er stor nok.«

I siger, at I ønskede at demokratisere virksomheden. Alligevel har I understreget, at I sælger B-aktier uden stemmerettigheder til generalforsamlingen. Hvordan hænger det sammen?

»Man kunne også kalde det deling. Det handler om, at det ikke kun er for de få, men også for de mange, og det handler om, at det er for dem, som synes, det vi laver er fedt. Det er jo en måde at holde fast i den dna, æstetik og inklusion som Han Kjøbenhavn står for.«

Selskaber kan typisk vælge mellem at sælge A- og B-aktier. Forskellen er, at B-aktierne ikke har indflydelse på beslutningerne til selskabets generalforsamlinger, hvor der stemmes om tiltag og bestyrelsesmedlemmer.

I er blevet opmærksomme på, at det muligvis er ulovligt. Alligevel kan jeg se, at man stadig kan betale 570 euro for 50 aktier til jer - altså for en andel i et selskab, som I ikke har omdannet til et aktieselskab endnu. Hvorfor har I ikke fjernet det?

»Det er alene en reservation af en ejerpakke betinget af tilstrækkelig interesse, hvilket også står i informationspakken samt den e-mail, der bekræfter reserveringen.«

Men det fremgår jo ikke, når man går ind på siden, hvor man køber aktier. Så hvorfor har I ikke fjernet opslaget eller ændret i det?

»Vi skal helt klart have ændret det til reserveret. Det står også i den mail, vi udsender, så det er ikke noget vi gemmer. Vi er ikke interesseret i at gemme noget som helst.«

Efter interviewet har Han Kjøbenhavn opdateret selskabets hjemmeside, så der ikke længere står »køb aktier«, men derimod »reserver aktier«.

Derudover har Daniel Søndergaard Hummel oplyst, at de vurderer aktierne til 18,95 kr. pr. aktie. Det betyder, at de 50 aktier, som kan købes i pakken har en værdi på 947,5 kr. Resten af de omkring 4.245 kr. skal betale for medejerfordele, som følger med i aktiepakken. Det er en information, som i skrivende stund ikke fremgår af selskabets hjemmeside eller af præsentationen af selskabets aktier, som ligger på hjemmesiden.

Selvom man betaler for en reservation ifølge selskabet, skal man overføre pengene straks for at få reservationen. Daniel Søndergaard Hummel garanterer dog overfor Euroinvestor, at de nye mulige medejere vil få pengene tilbage, hvis selskabet ikke omdannes til et aktieselskab.

Læs også: Jyske Bank: Disse aktier har størst potentiale

Læs også: Nationalbanken advarer: Flere boligejere vil komme i økonomiske problemer