Henter kommentarer

| Opdateret

Storbank ser ligheder med tiden lige før markedet kollapsede


 
I videoen ovenfor kan du se mere om Nasdaq-indekset
Vis mere

Der er flere ligheder imellem aktiemarkedet nu og aktiemarkedet i foråret 2000.

Det vurderer den amerikanske storbank Bank of America, der i et nyt skriv har givet sit bud på, hvordan det vil gå amerikanske aktier i 2022. Banken mener ifølge Sydbank at se flere paralleller til år 2000 - før it-boblen sprang - hvor den kraftige bølge af børsnoteringer er en af lighederne.

Banken forventer desuden, at investeringsklimaet ændrer sig, fordi banken tror på, at den 10-årige rente vil stige over 2 pct. i løbet af 2022. Det betyder, at investeringsalternativer til aktier bliver mere attraktive. Vi taler om et begreb, der er blevet beskrevet som 'TINA' (There Is No Alternative), der direkte oversat betyder 'der er ikke noget alternativ' - underforstået - til investering i aktier.

Læs også: Saxo Bank: Pas på hypede elbilaktier - kast dig i stedet over disse

Bank of America vurderer, at amerikanske aktier målt på det brede toneangivende S&P 500-aktieindeks vil bevæge sig mod 4.600 indekspoint. Det svarer til en downside på godt 2 pct. i forhold til det nuværende niveau på 4700 indekspoint.

Banken står ikke alene med sit pessimistiske syn på aktieudviklingen. Andre har tidligere givet udtryk for samme synspunkt - for eksempel John Malone, der er formand for mediegiganten Liberty Media. Han fremhævede i midten af november, at aktiemarkedet var utrolig fokuseret på vækst.

Læs også: Danske Bank: 'Det et signal til markedet om, at den første rentestigning ikke ligger langt ude i fremtiden'

»Der er ingen tvivl om, at aktiemarkederne lige nu er så interesserede i vækst frem for alle andre kriterier, og dette er ligesom boblen i slutningen af ​​90erne … til og med 2000,« forklarede John Malone over CNBC.

Bank of America mener, at man med fordel kan orientere sig mod small-cap aktier fremfor large cap, ligesom banken vurderer, at investorer bør have relativt mange aktier inden for energi og finans, mens selskaber, der opererer inden for 'forbrug' og 'kommunikation' undervægtes.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artikler og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Aktiechef advarer: Disse aktier er rigtig farlige lige nu - der lurer et blodbad

Læs også: Simon Richard Nielsen: Lær at elske de finansielle bobler - nu handler det om elbiler