Henter kommentarer

Strateg om 2023's vinderaktier: De rummer et stort potentiale


Der er fortsat stort vækstpotentiale i microchip-aktierne.

Det vurderer aktiestrategichef i Saxo Bank, Peter Garnry.

I den del af aktiemarkedet finder vi selskaber som ASML, TSM og Nvidia. Se flere i 30 aktier i centrum af chipkrigen: 'Der er ikke noget alternativ'

»Mikrochip-aktier vil formentlig blive ved med at levere høj vækst på lang sigt, da mikrochip er essentielle for vores moderne økonomi,« skriver Peter Garnry i en analyse.

Læs også: 3 konkrete råd til at undgå investeringsfejl

Microchip-aktierne er samlet set steget med 25,5 pct. i 2023, og det gør aktierne til den mest stigende klasse af aktier i 2023 indtil videre, ifølge Saxo Bank.

Peter Garnry påpeger, at kunstig intelligens (AI) har udviklet sig til et kapløb mellem de amerikanske teknologimastodonter Microsoft og Alphabet. Det har ifølge strategen bidraget til væksten blandt microchip-selskaberne.

Læs også: Danske Bank: Vi skal formentlig helt ud til kanten

Der er imidflertid risiko forbundet med microchip-aktierne, understreger Peter Garnry.

»Udsigten for efterspørgslen er stærk, men det kommer med geopolitiske risici, nu hvor den globale forsyningskæde er ved at blive rekonstrureret,« skriver Peter Garnry.

Læs også: Nu er milliardærs rumprojekt slut

Et eksempel på det er, at den amerikanske tech-gigant Micron Technology fik forleden bandlyst flere af selskabets microchip i Kina.

Det skete som et led i det teknologiskeopgør, der lige nu foregår imellem USA og Kina. Kina begrundede forbuddet med, at det skete på grund af sikkerhedshensyn.

Episoden understreger, hvordan spændinger mellem USA og Kina kan hæmme aktierne fremover, påpeger Peter Garnry. Han henviser også til den amerikanske CHIPS Act, som er et politisk initiativ for at få mere af computerchip-produktionen flyttet til netop USA. EU har lavet et lignende initiativ.

Læs også: Lau Svenssen: 5 danske aktier, jeg ville købe lige nu

Kemikaliet PFAS kan faktisk også ende med at blive en faktor i, hvordan microchip-aktierne kommer til at klare sig. bemærker strategen.

PFAS er essentielt for produktionen af mikrochip. EU har dog annonceret, at kemikaliet skal udfases, og 3M har annonceret, at selskabet vil stoppe med at producere PFAS i 2025. Det kan ramme aktierne, mener strategen.

»Der er ingen tilgængelige alternativer tilgængelige som erstatning for PFAS, og derfor kan dette problem måske blive en stor vejspærring for computerchips og dermed også hele teknologisektoren,« advarer Peter Garnry.

Han finder det usandsynligt, at man finder et alternativ til kemikaliet uden, at det kommer til at give ekstra omkostninger.

Læs også: Industriaktie i pludselig stigning

Læs også: Aktiechef: Derfor er dansk aktie sendt på rutsjebanetur