Det er for dyrt og kræver for meget tid af ledelsen.
Det er nogle af argumenterne for, at Stadil-familien, der er majoritetsejer af det lille danske selskab Brdr. Hartmann, ønsker at pille selskabet af børsen.
Det skriver Christian Stadil i en sms til Euroinvestor, efter at Euroinvestor har henvendt sig med spørgsmål om sagen, der kort opsummeret handler om følgende:
Hovedaktionæren Brdr. Hartmann, Stadil-familiens selskab Thornico har tilbudt de resterende aktionærer i den danske æggebakkeproducent at købe aktierne til 300 kr. stykket for at afnotere selskabet. Det var under markedskursen, da tilbuddet blev fremlagt, hvilket har skabt vrede blandt de mindre aktionærer, da der ikke er nogen præmie i tilbuddet. Du kan læse mere om sagen her.
På trods af utilfredsheden for investorerne, går Thornico videre med planerne om en afnotering – og har indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling d. 16 oktober.
Ifølge senior investeringsstrateg i Jyske Bank, Michelle Nørgaard, kan begge sider af sagen godt have en pointe.
»Der er både fordele og ulemper ved at være børsnoteret,« siger hun og fortsætter:
»Du får et større og bedre omdømme, du får forbedret din markedsværdi, du kan tiltrække nye ansatte og få en bredere investorkreds. Så på den måde er det egentlig ret godt. Du kan også tiltrække dig mere kapital, end hvis du ellers ikke var noteret.«
Men ulemperne er også til stede.
»Du skal bruge ret mange ressourcer på det – man skal blandt andet give investorerne ret meget information og være meget transparent omkring udviklingen i selskabet. Blandt andet omkring kvartalsregnskaber, hvor selskaberne bruger rigtig mange ressourcer,« siger Michelle Nørgaard.
Læs også: Sydbank skal have ny administrerende direktør
Samtidig fremhæver hun, at kravene – og dermed også omkostningerne – til de børsnoterede selskaber, kun kommer til at vokse fremadrettet. Blandt andet indfører EU krav om ESG-rapportering for børsnoterede virksomheder, hvilket også kommer til at koste tid og penge, påpeger strategen.
Derfor mener hun, at et selskab hele tiden skal afveje, om det giver mening at være børsnoteret – og have en klar strategi for, hvorfor man er på børsen:
»Hvis ikke der er nogen mening med det, hvorfor skal man så gøre det? Hvis du som selskab for eksempel har tilbagekøbt alle aktier, og der er en lille ejerkreds – jamen giver det så mening i forhold til omkostningerne? Det er altid en afvejning, man hele tiden skal gøre,« påpeger strategen.
Så for at et selskab skal være tilstede på børsen, skal der være en plan i forhold til de fordele, der er ved det?
»Det synes jeg helt klart – både i forhold til investorerne, men også i forhold til om man vil ud og forbedre sit omdømme, eller er på vej ind på et nyt marked,« siger Michelle Nørgaard.
Læs også: 7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere
Se listen: 50 aktieord, du bør kende