Henter kommentarer

Strateger advarer: Aktiefald truer lige forude

Foto: VALERY HACHE
Vis mere

Historien viser, at det er for tidligt at glæde sig.

Sådan lyder advarslen fra Handelsbankens aktiestrateg Haider Anjum og senior aktiestrateg Michelle Nørgaard i en ny kommentar.

»Mens august har været mindst lige så udfordrende for de globale aktiemarkeder så peger historikken på, at det endnu er for tidligt at klynge sig til håbet om stigende aktiemarkeder på kort sigt,« lyder det fra strategerne, der tilføjer:

Læs også: Strateger advarer: Aktiefald truer lige forude

»Det gyldne efterår er nemlig langt fra nogen guldgrube for investorerne.«

Mørke skyer truer forude, da september historisk set er den måned, hvor de globale aktiemarkeder giver det ringeste afkast. Investorer verden har da også i den forgangne uge forberedt sig ved at sælge markant ud af aktierne.

Læs også: Opråb til langsigtede investorer: Hvis du gør sådan, gør du det forkert

»Recessionsfrygten fylder mere og mere i bevidstheden,« bemærker man hos Handelsbanken, der fremhæver den giftige inflation som en kæmpe udfordring for centralbankerne. Investorer skal ifølge banken forvente, at stigende gas- og elpriser vil holde liv i inflationen.

»Vi ser således en betydelig risiko for, at aktiemarkederne skal længere ned på kort sigt,« lyder det fra strategerne.

Læs også: Ser stort potentiale i 'billig' aktie: 'Galskab ikke at købe den'

Den tårnhøje inflation tvinger centralbankerne til at hæve renterne, så prisstigningerne ikke fortsætter op, så økonomien ikke overopheder. De massive prisstigninger er så voldsomme, at centralbankerne kan være nødt til at sende verden ud i en økonomisk nedtur for at forhindre, at priserne fortsætter deres spirallignende stigninger.

Rente-stigningerne lægger imidlertid pres på aktiekurserne, fordi selskabernes fremtidig indtjening falder i nutidsværdi.

»En potentielt recession vil utvivlsomt sende aktiemarkederne længere ned,« lyder det fra strategerne.

Du bør som investor være tro mod din strategi, lyder opfordringen fra børshuset. Aktieinvestorer anbefales at have aktier inden for de dele af markedet, hvor selskaberne historisk har kunnet genere en stabil indtjeningsvækst uanset om økonomien buldrer derud af, eller om der er nedgang.