Henter kommentarer

Svensk økonomi i nedtur – sådan påvirker det aktierne


Den svenske økonomi halter, men alligevel skal investorer i store, svenske virksomheder ikke være bekymret.

Det er budskabet i tirsdagens udgave af Euroinvestors podcast Millionærklubben, hvor chefstrateg i PFA Tine Choi samt Millionærklubbens faste forvalter Lars Persson er at finde bag mikrofonerne.

»Jeg vil ikke være bange for store, internationale virksomheder på det svenske marked. Industri og tung industri, som Sverige har en del af, nyder godt af Kinas genåbning,« forklarer Tine Choi.

De to garvede investorer understreger dog, at den svenske situation næppe er sjov for alle svenske virksomheder.

Lars Persson råder i den sammenhæng til, at investorer, der lurer på svenske aktier, dykker ned i selskabernes regnskaber og finder ud af, hvor de har deres omsætning liggende henne.

»Udfordringen er, hvis selskaber køber råvarer i udenlandsk valuta,« påpeger Persson og fremhæver modsat, at svenske selskaber, som eksporterer varer ud af landet, får øget konkurrenceevnen, når den svenske krone falder.

Sveriges økonomi er udfordret på flere fronter. Den svenske krone styrter mod sit laveste niveau nogensinde, og priserne på boligmarkedet er faldet ni måneder i streg – hvilket er det længste uafbrudte fald i 15 år.

Samtidig fremhæver Tine Choi, at den svenske inflation ikke er vendt rundt og begyndt at falde, ligesom tilfældet er i Danmark. Ligeledes var væksten i Sverige var negativ i fjerde kvartal af 2022. Viser væksten sig negativ i indeværende kvartal, er Sverige dermed i en recession.

Den økonomiske svenske deroute lader dog ikke til at have sat sine spor i aktierne endnu. Det svenske dog næppe afspejlet sig i aktierne endnu.

Det svenske OMX Stockholm 30 indeks er steget 19 procent det seneste halve år. Sideløbende er det danske C25-indeks steget knap 10 procent.

Læs også: Dansk folkeaktie er braget i vejret: 'Et fantastisk selskab'

Læs også: Se listen: Her er danske aktiers udbytte