Henter kommentarer

Sydbank om aktietrussel: Dette er skrækscenariet


Den mindste mistillid til den amerikanske centralbank kan »sprede kursfald og stor nervøsitet på aktiemarkedet.«

Det påpeger Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen i en ny aktieanalyse til bankens kunder oven for torsdagens pressemøde fra Fed-chef Jerome Powell. Her kom det frem, at Federal Reserve løftede forventningerne til inflationen betydeligt. Den nye renteprognose viser, ifølge banken, at flertallet af Fed-direktører nu forventer to renteforhøjelser i 2023.

Læs også: ​Aktiechef: Value-festen er ikke forbi

»Vi vurderer fortsat, at det kan blive en linedans for Fed at undgå alvorlig turbulens på de finansielle markeder, når en dybt forgældet verdensøkonomi også bliver belastet af højere renter. Skrækscenariet er en situation med høj og vedvarende inflation fulgt af en opstramning af pengepolitikken, der kvæler det økonomiske opsving,« skriver aktieanalysechefen, der fortsætter:

»Det vil svække indtjeningsfremdriften i selskaberne verden over markant sideløbende med afvænningen fra lav- rente- og likviditetslykkepillerne. I det miljø er der grund til at frygte, at investorerne vil betale væsentlig mindre for indtjeningen, end de er villige til her og nu.«

Hos Sydbank tror man ikke på, at det går så galt, men man vurderer, at rentestigninger og kommende afvænning fra lavrente- og likviditetslykkepillerne vil betyde, at aktiefesten ikke fortsætter i samme tempo.

»Fortsætter den økonomiske fremdrift og rentestigningerne, vil de dyreste dele af aktiemarkedet være mest udsatte. Blandt andet derfor ser vi et lidt bedre kurspotentiale i de ”billige” europæiske aktier i forhold til de stadig meget dyre amerikanske aktier, og i samme miljø ligner eksempelvis finansaktier vindere,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Læs også: Federal Reserves chefer ser to renteforhøjelser i 2023

Læs også: Her er EM-vinderen, hvis det står til aktiemarkedet