Henter kommentarer

Sydbank om 'klemt' GN Store Nord: Der er 3 scenarier


GN Store Nord befinder sig i en »gældsklemme«.

Det understreger, senioranalytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen, i en analyse.

Analytikeren har tre bud, som kan hjælpe høreapparatsselskabet af med den store gæld.

Den første mulighed er et mindre frasalg. Analytikeren påpeger, at selskabet tidligere har luftet ideen om at sælge en portugisisk retailer og visse bygninger.

Søren Løntoft Hansen vurderer dog, at disse frasalg langt fra vil indbringe de 7 milliarder kroner, som han mener selskabet skal bruge.

Læs også: Kendt ekspert byggede selv på sit hus – det var billigere end at gå på arbejde

En anden mulighed er en mindre kapitaludvidelse. Frem mod GN Store Nords generalforsamling 15. marts havde bestyrelsen foreslået en kapitaludvidelse på 7 milliarder kroner Bestyrelsen trak dog forslaget tilbage før generalforsamlingen, da det stod klart, at kapitaludvidelsen ikke ville få den nødvendige opbakning.

Søren Løntoft Hansen vurderer dog, at en kapitaludvidelsen stadig kan være en del af løsningen.

»Vi bemærker, at en mindre kapitaludvidelse i kombination med andre løsninger efter vores vurdering er det mest sandsynlige,« skriver Søren Løntoft Hansen.

En kapitaludvidelse betyder, at selskabet laver flere aktier og sælger dem for at få penge i kassen. Det er en kontroversiel manøvre fordi, det gør de eksisterende aktionærers ejerandel mindre.

Læs også: Største ordre nogensinde til Vestas

Den tredje mulighed, som analytikeren peger på, er er en fusion med eller et opkøb fra konkurrenten Demant.

»Vi kan bestemt godt se ideen med et ægteskab mellem GN Store Nord og Demant, som vil give synergier til begge selskaber,« skriver Søren Løntoft Hansen.

Analytikeren tror dog ikke, at det er den mest sandsynlige mulighed.

»Vi er og langt fra overbeviste om, at det er den vej GN Store Nord vil gå. Selskabet har med annonceringen af den nu droppede kapitaludvidelse efter vores vurdering signaleret en stor grad af selvstændighedstrang. Hertil kommer, at et potentielt frasalg af GN Hearing formentlig vil blive gennemført med en pæn rabat givet GN Store Nords situation. Vi betragter konsolideringsmuligheden som mindre sandsynlig end dele af aktiemarkedet,« skriver Søren Løntoft Hansen.

Læs også: Se listen: 25 vækstaktier, der er braget op

Det bliver dog svært for selskabet at nedbringe gælden tilstrækkeligt med disse forslag, vurderer Søren Løntoft Hansen.

»Problemet er efter vores vurdering, at ingen af løsningerne alene vil være nok til at nedbringe gælden tilstrækkelig. Det bringer GN Store Nord i noget af en gældsklemme,« skriver Søren Løntoft Hansen.

Aktien kan risikere at blive af krusfald på den korte bane ifølge analytikeren.

»Vi anser fortsat ikke GN Store Nord-aktien på det nuværende kursniveau som dyr, men usikkerheden om udviklingen for specielt GN Audio i 2023, GN Store Nords gældssituation og valg af løsningen på dennne vil fortsat hænge over GN Store Nord-aktien den kommende tid,« skriver Søren Løntoft Hansen.

Sydbank fastholder sin holdanbefaling på aktien på trods af »gældsklemmen«.

Læs også: Dansk aktieguldfugl i stort dyk

Læs også: Kvinder brager frem - på ét punkt halter de stadig efter mænd