Henter kommentarer

Teknisk analytiker: Dette signal skal du ikke håbe på

Foto: NICKY LOH
Vis mere

Skal markedet eller aktierne op eller ned?

Det kan tre signaler i kursudviklingen give et fingerpeg om, fortæller teknisk analytiker Lars Persson fra Millionærklubben. Som teknisk analytiker forsøger han at identificere mønstre eller trends i kursudviklingen, som giver et kvalificeret bud på, om aktiekursen skal op eller ned. Det kan du læse mere om her.

Tre af de signaler, som han holder øje med, er de såkaldte 'Dead Cat Bounce', 'Bull Trap' og 'Bear Trap'. Det er mønstre i aktiekurserne, som kan snyde investorer, fordi man tror, at markedet er på vej i den rigtige retning, uden at det er tilfældet.

Her gælder det, at aktierne stiger i et bull-marked, mens aktierne falder i et bear-marked. Begreberne kan du læse mere om her.

»Det signal, vi ikke skal håbe på at se i disse dage, er en bull-trap. Altså, at vi tror, at vi skal i et bull-marked, hvor vi begynder at købe op, men i stedet falder aktierne,« udtaler Lars Persson.

Dead Cat Bounce-mønstret ser du, når markedet eller en aktie er faldet kraftigt. På et tidspunkt synes markedsdeltagerne, at faldet er blevet for stort. En dag stiger markedet eller aktien pludseligt, men der er tale om en kortvarig stigning, der fører til nye fald.

»Det er et advarselssignal om, at kurserne falder yderligere. Faren er, at du får købt nogle aktier, fordi du tror, at markedet er på vej op, men så falder dine aktier pludselig igen,« forklarer Lars Persson.

Udtrykket kommer angiveligt af, at selv en død kat vil ryge opad, hvis den falder langt og hårdt nok ned.

Her ses Dead Cat Bounce-mønstret i ISS-aktien i 2019-2020. Frem mod oktober 2019 ser det ud som om, at aktien efter lang tids fald vil stige. Det fører dog til et nyt fald videre ned i begyndelsen af November. Vis mere

Et andet teknisk signal er en såkaldt 'Bull trap', altså en fælde, hvor investorerne får et falsk signal om, at markedet skal stige yderligere, men det har i virkeligheden toppet.

»Du tror, at markedet skal op, fordi det ikke kan være værre, men i virkligheden kommer der et tilbagefald i markedet,« fortæller Lars Persson.

En bull trap ser man typisk efter et fald, hvor markedet igen er begyndt at bevæge sig opad. Det får bullish investorer til at gå ind i markedet eller en given aktie, men de bliver fanget af, at markedet i stedet bevæger sig nedad.

Her ses det danske C20-indeks i 2008, hvor det frem mod maj så ud som om, at markedet ville gå opad, men i virkeligheden ventede et stort fald. Vis mere

Det omvendte er en beartrap, hvor det ser ud til, at markedet falder. Det falske signal kan få investorer til at sælge ud af aktien eller aktierne, fordi de fejlagtigt tror, at markedet er på vej nedad. Det kan også betyde, at man måske ligger med for 'defensive' aktier, mens markedet i virkeligheden er på vej opad.

»Det er, hvor du tror, at aktien skal nedad, men pludselig stiger aktien og fortsætter opad,« fortæller Lars Persson.

Ligesom ved en bull trap er en bear trap en bevægelse i den modsatte retning af, hvad trenden gør efterfølgende.

Her ses en Bear Trap i Coloplast-aktien. I 2015 ser det ud som om, at der vil ske yderligere fald i aktien, men lidt inde i 2017 står det klart, at aktiekursen er i en opadgående tendens. Vis mere