Henter kommentarer

Tordner mod kendt selskab: 'Tiden, der er gået, har været total katastrofal'


»Det er noget sjusk. Tiden, der er gået, har været total katastrofal.«

Sådan lyder reaktionen fra Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, efter det kriseramte streamingselskab Viaplay har udskudt dets regnskab for tredjekvartal en time før, at det skulle være offentliggjort onsdag kl. 7.

B.T. og Euroinvestor samarbejder - derfor er artiklen også på B.T.

»For hvert minut og hver time der går, så bliver investorerne mere og mere nervøse,« udtaler han.

Han har fremlagt fire scenarier for, hvad der kan ske med Viaplay – i et af scenarierne kan aktiekursen stige markant. Dem kan du se her. Du kan se det skræmmende kollaps i aktiekursen her

Viaplay skulle oprindelig være kommet med regnskab i slutningen af oktober, men det blev udskudt, så selskabet kunne præsentere en økonomisk redningsplan. Usikkerheden har imidlertid gjort ondt på Viaplay-aktien og stemningen omkring selskabet, mener Per Hansen.

»Alle dårligdommene har gjort patienten endnu mere syg. Aktiekursen er desværre kun en skygge af sig selv. For tre år siden lå aktien omkring 500 kr., Nu er den på 23 kr.,« udtaler han.

Markedet har reageret ved at smide Viaplay-aktien på børsbålet. Aktien er faldet 95 pct. på tre år og er i hans optik derfor næsten fuldstændig udslettet. 

Kursfaldet skal ses i løbet af det, der er gået forud. I april i år meddelte, at Viaplay, at selskabet var på rette kurs. Derfor det kom derfor som et lyn fra en klar himmel, at Viaplay natten til 5. juni kom med en »gigantisk« nedjustering, der i samme ombæring kostede topchefen jobbet, bemærker Per Hansen.

 Viaplays økonomiske udvikling gik langt fra som håbet, og aktien faldt 62 pct.

I juli meddelte Viaplay i forbindelse med regnskabet, at man ville skære en fjerdedel af medarbejderstyrken fra. Aktionærerne skulle desuden fremadrettet skulle være ejere af et »mindre Viaplay, som skulle fokusere i stedet for at sprede og brede.«

Viaplay var som streamingtjeneste på det tidspunkt tilgængelig i de nordiske og baltiske lande samt Polen, Holland, Storbritannien, USA og Canada.

24. oktober udskød selskabet regnskabet for tredje kvartal fem uger – altså onsdag 29. november kl. 7.

En time før – kl. 6 onsdag morgen – kom meddelelsen så: Planen var ikke klar.

»Vi er på syvende måned, hvor vi ved, at Viaplay er i store vanskeligheder målt på investorernes opfattelse af Viaplay-aktien. Jeg kan godt forstå, hvis de nu tænker 'I har haft fem-seks måneder til at komme med en plan. Hvorfor er I ikke blevet færdige,« udtaler Per Hansen.

For ham at se minder det om en politisk forhandling, hvor de forskellige scenarier først i 11. time bliver dømt inde eller ude. Han understreger, at han ikke ved, om der er opstået komplikationer, som selskabet ikke har kunnet forudse.

»Det minder om en politisk proces, hvor ingen kan blive enige om, hvad der skal gøres. Det ændrer risikopræmien, altså mertillægget som investorerne vil kræve for at skyde nye penge i selskabet.«

Viaplay har ifølge ham spillet højt spil. For nogle år siden havde Viaplay stor succes på streamingselskabets skandinaviske hjemmemarked. Viaplay ville derfor erobre nye markeder, og man bredte sig derfor til andre dele af Europa og USA. Men kunderne strømmede ikke ind i det omfang, som selskabet kunne have håbet. Kunderne købte heller ikke nok af de store streamingpakker. Konsekvensen var ifølge ham, at annoncørerne holdt igen, vurderer Per Hansen.

»Viaplay har dyre tv-rettigheder, der skal betales uanset hvad, de har forbrugere, der holder igen og annoncørerne, der holder igen, fordi de tænker 'hvorfor skal vi køre store kampagner og annoncer, hvis forbrugerne alligevel har travlt med at spare på deres penge, fordi inflationen er høj,« udtaler han.

Du kan læse om de fire scenarier her.