Henter kommentarer

Trods stigning er forbrugertilliden stadig 'miserabel'


Forbrugertilliden stiger til -30,4 i november fra -37 i oktober, viser friske tal fra Danmarks Statistik.

Den begrænsede stigning i forbrugertilliden ændrer dog ikke på, at tilliden fortsat befinder sig omkring det laveste nogensinde, lyder det fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

»Forbrugertilliden er miserabel. Og det ændrer dagens tal overhovedet ikke på, selvom der er en smule lettelse at spore. Forbrugernes humør er stadig banket totalt i bund, efter den høje inflation har ramt danskerne hurtigt, hårdt og kontant,« siger han og fortsætter:

»Der er ingen tvivl om, at prisstigningerne har en kæmpe betydning for forbrugertilliden, da det rammer alle danskere uden undtagelse. Vi vil for alvor først se en lettelse i den pressede forbrugertillid, når inflationspresset letter.«

Den stigning vi lige nu ser i forbrugertilliden kommer på baggrund af lavere energipriser efter sensommerens meget kraftige stigninger, forklarer han.

Læs også: Spekulationer har sendt olieprisen på rutsjetur

Forbrugernes negative syn på økonomien vil kaste grus i maskineriet på privatforbruget.

»Privatforbruget har ellers været utrolig godt kørende på vejen ud af coronakrisen, men den tid er ovre nu. Privatforbruget står for næsten halvdelen af den økonomiske aktivitet i Danmark, og et fald i privatforbruget vil sætte dybere spor i den brede økonomi. Vi forventer også på den baggrund, at dansk økonomi går en svær tid i møde med faldende beskæftigelse,« udtaler Jeppe Juul Borre.

Han tilføjer, at selvom de svære økonomiske tider banker på, så står forbrugerne og økonomien på et solidt bagtæppe.

»Der er i dag rekordmange i beskæftigelse, og det sender den samlede lønsum betragteligt op gennem det seneste år. Samtidig har danskerne også noget at stå imod med, hvor indlånet i bankerne ikke tidligere er målt så høj,« siger han.

Læs også: Nu koster diesel og benzin det samme – her er forklaringen

Læs også: Stor logistikkæmpe i DSV-kikkert – rygtes at få godkendt frasalg