Henter kommentarer

Nu koster diesel og benzin det samme – her er forklaringen


Det kan være en god idé at kaste et ekstra blik på lystavlen, når du er på tankstationen med en tørstig bil.

Du kan nemlig ikke skelne benzin og diesel fra hinanden ud fra prisen, for de to typer brændstof koster akkurat det samme hos tankstationer som Shell, OK og Q8 netop nu.

Det sker, selvom diesel ellers har været dyrere end benzin på det seneste. Grunden bag den nye prisudligning er dog relativt ligetil, forklarer Søren Møller Maretti, direktør i DCC Energi Mobility, der blandt andet driver Shells tankstationer i Danmark:

»Den milde start på vinteren og de kraftigt faldende gaspriser har gjort, at efterspørgslen på diesel er faldet, og at priserne har været nedadgående. Vi er lige nu på det niveau, hvor benzin og diesel koster præcis det samme,« konstaterer han.

Historisk er hovedreglen, at benzin er dyrere end diesel, da afgiften på benzin er en anelse højere end på diesel. Alligevel har diesel overhalet benzin i pris de seneste måneder, fordi efterspørgslen på diesel skød i vejret.

Der er flere forklaringer på, hvorfor verdenen pludselig tørstede efter diesel, siger Søren Møller Maretti:

»For det første gjorde den meget høje gaspris henover sommeren, at efterspørgslen på diesel steg, da mange industrivirksomheder kan erstatte gas med diesellignende produkter. Samtidig var der stigende bekymring i markedet over den fremtidige forsyning af diesel, når EUs forbud mod import af diesel fra Rusland træder i kraft. Det sker den 5. december i år,« forklarer han.

Rusland har importeret mere diesel til Europa end benzin, og derfor har det anstrengte forhold til Rusland også været med til at skubbe dieselpriserne op. Det har OK's indkøbsdirektør, Anne Holm, tidligere forklaret Euroinvestor.

På Shells tankstationer koster henholdsvis en liter benzin og diesel 16,19 kroner i skrivende stund.

Læs også: Derfor er diesel dyrere end benzin

Læs også: Helt særlig reklame for Louis Vuitton vælter internettet