Henter kommentarer

Vestas stiger kraftigt – det kan forklare det


Børsvinden blæser den rigtige vej for Vestas i øjeblikket, selvom selskabet tirsdag morgen fremviste et tocifret milliardunderskud.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, ser en overordnet grund til, hvorfor aktien formår at stige:

»Virkeligheden er, at investorerne køber ind i forbedring,« siger han.

Vestas-aktien løfter sig med 7 pct., selvom Vestas inden børsåbningen blottede sit regnskab for 2022 med et underskud på over 11 mia. kr.

Læs også: Direktør sælger C25-aktier for næsten 11 millioner

Vindmøllegiganten har tirsdag formiddag afholdt en telekonference, og her har Jacob Pedersen lyttet med. Han hæfter sig ved, at flere ting ser ud til at komme Vestas til gode de kommende år.

Vestas holder blandet andet fast i sin målsætning om en overskudsgrad på 10 procent i år 2025. Den målsætning, påpeger Jacob Pedersen, kunne Vestas have skubbet et år, hvis man var usikker på fremtiden.

»Det indgyder tillid til, at Vestas vil vise investorerne, at selskabet er i markant bedre forfatning om nogle år, end indtrykket måske er i øjeblikket,« forklarer Jacob Pedersen.

Dog berettede Vestas-ledelsen, at de ser ind en svær start på 2023, fordi der er mange ordre med lave salgspriser.

Læs også: Jyske Bank anbefaler køb af stor dansk aktie: 'Et veldrevet selskab'

Men Jacob Pedersen vurderer, at Vestas vil stå i et bedre marked mod slutningen af 2023. Det skyldes blandt andet, at Vestas arbejder på at hæve priserne på deres møller fremadrettet, at USA har fået lovgivning på plads til en fremtid med masser af vindkraft – og at Vestas' ordreindgang ser bedre ud, end den har gjort i noget tid.

»2022 har været elendigt, 2023 bliver heller ikke smukt på indtjeningen, men markedet vil udvikle sig stærkt og robust, fordi der er stor efterspørgsel på grønne og bæredygtige løsninger. Der vil komme interne forbedringer på produktsiden og de højere salgspriser vil slå igennem – så er vi pludselig i et scenario, hvor forretningen kan komme til at se anderledes ud i sidste del af 2023,« siger aktieanalysechef Jacob Pedersen.

Læs også: C25-kæmpe forgylder aktionærerne - tusindevis af kroner på vej til hver aktionær

Vestas var ude to gange i 2022 og nedjustere deres forventninger til året. Vindmøllegiganten fremlagde allerede nogle foreløbige regnskabstal i sidste uge, og derfor er der ganske få ting, som overrasker Jacob Pedersen i regnskabet.

Aktieanalysechefen fremhæver, at han kan gnave »helt ind til benet« og finde små ting i regnskabet, der er henholdsvis dårligere eller bedre end forventet.

»Det er ikke, fordi regnskabet i sig selv er overraskende, men vi lytter på kommentarer om Vestas' fremtid. Hvis selskabet kan få styr på sine fejl fra 2022 og være heldig at forsyningsbøvlet forsvinder, vil prisstigninger hjælpe rigtig meget,« vurder Jacob Pedersen.

Vestas har i det forgangne år været udfordret af ustabile forsyningskæder, forsinkelser på levering af vindmølleprojekter og omkostningsinflation.

En aktie i Vestas handles i skrivende stund til 213,5 kroner

Se listen: Her er danske aktiers udbytte

Læs også: C25-selskab forgylder investorer