Henter kommentarer

Vil du nå at udnytte fire privatøkonomiske fif? Så er det sidste chance i dag


Året lakker for alvor mod enden, og vil man sikre sig et ekstra skattefradrag via indskud på en privat pension, så skal man i gang i dag.

Sådan lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom hos Nykredit Wealth Management.

Fristen for indbetaling varierer, men ligger typisk mellem klokken 18 og 23.59 i aften.

»Så man skal kigge sig godt for. Indbetaler man efter fristen, vil pengene i stedet give skattefradrag i 2022,« skriver hun i en kommentar.

Er det i stedet skattefradrag, man går efter, er det en ratepension eller livrente, man skal indbetale på.

I år er det maksimale beløb 53.800 kr. på en privat livsvarig livrente, samt et samlet loft på 58.500 kr. på ratepensioner.

»Kommer man til at indbetale for meget, skal man huske at flytte det overskydende beløb, når årsopgørelsen ligger klar i løbet af marts,« lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen, der har regnet et eksempel på skattefradrag.

  • Et ekstraindskud på 50.000 kr. vil betyde, at man både øger sin pensionsopsparing med 50.000 kr. og samtidig får enten 26.000 kr. eller 18.500 kr. tilbage i skat til april.
  • Det høje beløb kræver, at man kan trække hele indskuddet fra i sin topskat, hvilket betales for indkomst over 544.800 kr. efter arbejdsmarkedsbidrag.
  • Herudover kan man også få gavn af det ekstra pensionsfradrag, som automatisk udløses af de første 74.700 kr. man indbetaler på pension.

Derudover er der også tre andre overvejelser, privatøkonomen anbefaler, man tager et kig på.

Den ene drejer sig om aktiesparekontoen, hvor loftet i år ligger på 102.300 kr. Hvert år den 31. december måles der på, om værdien er oversteget.

»Idet aktierne er steget pænt i år, kan det tænkes at værdistigningen »æder« af indbetalingsmuligheden på kontoen. Har man for eksempel oprettet kontoen i år, og indsat 80.000 kr., men værdien lige nu er steget til 110.000 kr., så kan man inden årsskiftet fortsat nå at fylde op med ekstra 22.300 kr. til loftet på 102.300 kr.,« skriver Camilla Schjølin Poulsen.

Venter man først til januar, kan man nemlig ikke indbetale mere til ordningen – medmindre der kommer politisk flertal for at hæve loftet.

Aktiesparekontoen er især attraktiv, da afkastskatten lyder på 17 pct.

Man bør også tage sig et kig på børneopsparingen, hvis den er aktuel for en. Alle gevinster og afkast er nemlig skattefrie i hele bindingsperioden, »så det findes ikke bedre,« lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen.

»Der må til gengæld maksimalt indbetales 6.000 kr. årligt, og samlet set i alt 72.000 kr. Så måske er det værd at kigge på, om børn eller børnebørn skal have en pengegave inden årsskiftet.«

Det sidste fif drejer sig om skat. Venter man restskat i 2021, kan det nemlig allerede nu betale sig at lave en frivillig indbetaling til Skat via Tastselv, inden året rinder ud.

»Dermed sparer man de renter til Skat, som ellers begynder at løbe på fra 1. januar. Hvis man skulle få indbetalt for meget, får man blot sine penge tilbage igen til april,« skriver Camilla Schjølin Poulsen.

Læs også: Lau Svenssens nytårstale

Læs også: Vestas-investorer krydser fingre for gode dage