Henter kommentarer

Vild udvikling: Novo er større end alle andre C25-selskaber tilsammen


Novo Nordisk er større end de øvrige 24 aktier i det danske eliteindeks, C25, tilsammen.

Det er status efter, at den danske medicinalgigant tirsdag skød mod månen og steg 17 pct. i kølvandet på friske data. De viste, at selskabets middel semaglutid kan nedsætte risikoen for hjertekartilfælde med 20 pct.

På den bagkant er Novo Nordisk blevet 2.782 milliarder kroner værd på børsen, viser en opgørelse fra Nordnet per 10. august. 

De resterende 24 selskaber i C25-indekset, som blandt andet tæller Mærsk og DSV, er sammenlagt 2.336 milliarder kroner værd.

Novo Nordisks massive størrelse kan danske investorer, ifølge Nordnets investeringsøkonom Per Hansen, glæde sig over. Han mener, at Novo Nordisk kan tiltrække investorer til andre danske medicinalselskaber såsom Zealand Pharma, Lundbeck og Bavarian Nordic.

Alligevel skal man som investor passe på, at Novo Nordisk ikke skygger for andre selskaber:

»At Novo Nordisk er så stort, skal vi være glade for og stolte over, men vi skal ikke være blinde for alt andet end Novo, og vi skal passe på, at vi ikke falder i søvn, for så gik det som i Finland, hvor Nokia på et tidspunkt var dobbelt så stort som den finske nationaløkonomi,« siger Per Hansen.

Det nylige skub i Novo Nordisk-aktien betyder, at Novo Nordisks markedsværdi er på linje med Danmarks bruttonationalprodukt, BNP. 

Med andre ord er Novo Nordisk omtrent lige så meget værd på børsen, som værdien af alle de produkter og tjenesteydelser, Danmark hvert år producerer. Det faktum har fået nogle til at rynke på næsen, men Per Hansen maner til besindighed:

»Der er nogen, der ærgrer sig over, hvor stort Novo Nordisk er blevet, og som synes, at det fylder for meget. Men Danmark har været afhængige af Novo Nordisk i mange år allerede,« forklarer Per Hansen.

Dansk BNP landede i 2022 på 2.800 mia. kr. hjulpet godt på vej af medicinalindustrien, og uden Novo Nordisk ville dansk økonomi være i tilbagegang i år, skrev MedWatch i juni.

Vender vi blikket tilbage mod det danske C25-indeks, ville Novo Nordisk i øjeblikket udgøre cirka 54 pct. af indekset, hvis ikke der var fastsat en regel om, at hvert selskab maksimalt må udgøre 20 pct.

DSV, Nordea og Ørsted er de næststørste sværvægtere i C25-indekset.

Novo Nordisk er desuden Europas næststørste selskab målt på markedsværdi. Kun den franske luksusgigant LVMH overstiger Novo Nordisk.

Læs også: Så højt tror Danske Bank, at Novo-aktien kan flyve

Læs også: Særlig sektor er udfordret: 'Tredje kvartal bliver ikke kønt'