Henter kommentarer

Wall Street åbning: Overraskende inflationstal sender aktierne på himmeflugt


 
I videoen ovenfor kan du se mere om Nasdaq-indekset.
Vis mere

Jubelstemningen hersker på børserne i New York efter offentliggørelse af positivt overraskende inflationstal for oktober torsdag eftermiddag en time forud for åbningen.

De tre toneangivende aktieindeks ligger kort efter handelsstart med solide plusser på på 3,6 pct. for det brede S&P 500-indeks, på 4,9 pct., for det teknologidominerede og mest rentefølsomme Nasdaq-indeks og på 2,4 pct. for det mere defensive Dow Jones-indekset.

For S&P 500-indekset er der tale om den største stigning i to år.

Læs også: Gode nyheder på finansmarkederne - renterne falder markant

Dermed er der udsigt til en positiv vending efter tilbagefaldet onsdag, hvor de tre indeks sluttede dagen med fald på 2,0-2,5 pct.

Den amerikanske inflation aftog i oktober til 7,7 pct. fra 8,2 pct. måneden før, mens der blandt økonomerne var ventet en inflation på 7,9 pct.

Lige så positivt overraskende udviklede stigningen i kerneforbrugerpriserne, der fraregner energi og fødevarer. De viste en stigning på 6,3 pct. mod prisstigninger på 6,6 pct. måneden før og en estimeret stigning på 6,5 pct. hos økonomerne ifølge Bloomberg News.

Der er dermed tale om den laveste inflation siden januar.

Prisudviklingen tillægges væsentlig betydning for tolkningen af effekten af de pengepolitiske stramninger, den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har gennemført frem til nu, og for det spillerum, banken har for den kommende pengepolitik. I sidste uge løftede centralbanken styringsrenten med 75 basispoint og fulgte beslutningen op med udtalelser om, at størrelsen på kommende renteforhøjelser vil blive bestemt af netop prisudviklingen.

Efter offentliggørelsen af de nye inflationstal er renten på den tiårige amerikanske statsobligation raslet tæt på 20 basispoint ned.

Prisudviklingen var i et vist omfang ventet blandt handlerne. Frem mod offentliggørelsen sås stigninger i futures for de tre store indeks på 0,1-0,4 pct.

Mere selskabsrelateret har Gen Digital, som udbyder it-sikring, fremlagt regnskab for sit andet kvartal med overskud på linje med forventningerne. I de første handler løftes aktien beskedne 1,8 pct.

Endnu mere vitalitet er der i den amerikanske notering af det britiske medicinalselskab Astrazeneca, som stiger 6,7 pct. umiddelbart efter åbningen. Selskabet skruer lidt op for forventningerne efter et tredje kvartal, der var bedre end ventet og estimerer nu et resultat per aktie for kernevirksomheden, som stiger procentuelt med mellem et højt tyvetal og et lavt tredivetal. Tidligere ventede Astrazeneca en stigning på mellem midt og den høje ende af 20'ere.

For Beyond Meat indledes handelsdagen med et plus på 12,3 pct., efter at selskabet har fremlagt regnskab for sit tredje kvartal onsdag efter amerikansk børslukketid. Selskabet, der producerer plantebaserede alternativer til kød, kunne fremvise et negativt justeret driftsresultat på 73,8 mio. dollar. I samme kvartal året før var driftsunderskuddet på 36,8 mio. dollar, mens analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet et minus på 58,1 mio. dollar.

I tredje kvartal faldt omsætningen 22 pct. fra samme kvartal året før til 82,5 mio. dollar, hvilket var tæt på det niveau, som analytikerne også havde regnet med.

Aktien i Beyond Meat faldt i eftermarkedet onsdag med 0,6 pct. I ordinær handel onsdag faldt aktien 9,2 pct. til 11,82 dollar.

Læs også: Analytiker undrer sig: De må have set en 'vanvittig god udvikling'

Læs også: Råvareekspert: Overvej det her i stedet for guld

.\˙ MarketWire