Henter kommentarer

Klar til årsopgørelsen? Disse fradrag må du ikke glemme


Den 13. marts lander årsopgørelsen for 2022 fra Skat.

Og her kan du med god fordel være opmærksom på en række fradrag.

Sådan lyder det fra privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen.

Befordringsfradraget (også kendt som kørselsfradraget)
Hvis du har længere end 24 km, altså 12 km hver vej, til arbejde, så kan du gøre brug af befordringsfradraget.

»Omkring 1,2 mio. danskere benytter sig årligt af befordringsfradraget, som kan være mange penge værd,« lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen.

Hun beskriver, at hvis man for eksempel har 45 km til arbejde, så vil 126 arbejdsdage om året med 90 km pr. dag give en besparelse i skat på cirka 8000 kr.

Fradraget blev ekstraordinært øget i 2022, hvilket er tredje gang satsen er blevet hævet i 30 år, på grund af de voldsomme prisstigninger på benzin.

»Har man hjemmearbejde nogle dage om måneden, skal man huske, at de dage ikke må tælles med,« tilføjer hun.

Servicefradraget
Servicefradraget er til dig, hvis du har hjælp i hjemmet eller i haven som rengøring, vinduespudsning, havearbejde eller børnepasning, forklarer privatøkonomen.

I 2022 er det på 6.400 kr. pr. person. Har man som par haft udgifter for 12.000 kr. i 2022, så får man 3.120 kr. i hånden fra Skat.

Læs også: Privatøkonom: Du risikerer snart at få en advarsel fra Skat

Håndværkerfradraget
»Så er der det famøse håndværkerfradrag, som egentlig er bortfaldet, men det forsvandt først 1. april 2022. Det vil sige, at har man i første kvartal af 2022 haft nogle håndværkerudgifter, der er fradragsberettiget, så er det vigtigt at få sat det ind på sin årsopgørelse,« forklarer Camilla Schjølin Poulsen.

Mere præcis har man derfor fået udført godkendt arbejde inden 31. marts 2022 og betalt regningen senest 31. maj 2022, så kan man stadig få håndværkerfradrag på arbejdet.

Det maksimale fradrag er på hele 12.900 kr. pr. person, og ved en samlet udgift på 20.000 kr. kan et par få 26 pct. udbetalt, hvilket er lig med 5.200 kr.

»Et godt fif er allerede nu at begynde at finde regninger frem fra 2022 til både servicefradrag og håndværkerfradrag, så du er klar, når årsopgørelsen åbner i marts. Er du i tvivl om dine udgifter er fradragsberettigede, så læs mere på Skat.dk,« forklarer hun.

Læs også: Efter vilde rentespring: Så meget dyrere er dit boliglån blevet

Rejsefradrag
Hvis man rejser meget med sit arbejde, så kan det også være en god idé at tjekke det såkaldte rejsefradrag.

»Det er typisk en af de fradrag, som man er nødt til aktivt at gøre noget ved, fordi staten ikke har mulighed for at trække de tal,« forklarer Camilla Schjølin Poulsen.

Børnebidrag
Til sidst tilføjer hun, at hvis man er skilt eller separeret kan man også få fradrag på underholdsbidrag eller børnebidrag.

Læs også: Ny renteudvikling rammer boligejere

Læs også: Trecifret millionbeløb på vej til danske gaskunder