Henter kommentarer

Nøgletal på boligmarkedet 'står stadig op imod den massive modvind'


Tvangsauktioner har der ikke været mange af i 2022. Faktisk så få, at det kan blive det år med færrest tvangsauktioner i 16 år.

I november blev der bekendtgjort 115 tvangsauktioner, når vi tager højde for sæsonudsving, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det bringer totalen for årets første 11 måneder op på 1.238 tvangsauktioner svarende til et månedligt gennemsnit på 113. Så lavt et niveau har vi oplevet siden 2006 og 2007.

Læs også: Boligejere glemmer fradrag – kan give dig ekstra penge mellem hænderne

Tvangsauktionerne styrer målrettet mod det laveste i 16 år, lyder det fra Brian Friis Helmer, som er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Det er et af de nøgletal, som stadig står op imod den massive modvind på boligmarkedet. Boligejerne viser utrolig stærk betalingsevne trods en mere dyr og mere svær tid for boligmarkedet og boligejerne, end vi har set i mange år,« siger han og fortsætter:

»Vi forventer dog ikke, at det varer ved. Bolighandlerne er droslet ned måned for måned, priserne har mundvigene nedad, renterne er steget mærkbart og høj inflation gør indhug i danskernes privatøkonomi. Vi forventer, at tvangsauktionerne igen kan få en periode med pil op.«

Læs også: Nationalbankdirektøren advarer: Disse boligejere risikerer at blive insolvente

Det er også værd at huske på, at vi kommer fra et meget lavt udgangspunkt, når vi taler om risiko for flere tvangsauktioner, forklarer Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom hos Nykredit.

»Omfanget af tvangsauktioner har nemlig i mange år haft en nedadgående tendens, hvor rentefald på rentefald og et støt stigende antal danskere i beskæftigelse har betydet, at antallet af tvangsauktioner er faldet kontinuerligt siden 2012, hvor det senest toppede,« siger hun og tilføjer:

»Selv i kølvandet på finanskrisen steg omfanget af tvangsauktioner ikke til særlig højt niveau, når man ser historisk på det. Et faldende renteniveau og strammere kreditgodkendelse har medvirket til, at vi helt generelt over en lang årrække har set færre og færre tvangsauktioner i Danmark.«

Hun tilføjer, at der typisk går et sted mellem seks og ni måneder fra boligejerens manglende betaling og til en tvangsauktion finder sted.

Læs også: 300.000 familier vil blive ramt af rentechok inden sommer

Læs også: 5 procentlånet stod til at lukke. Nu er billedet vendt