Henter kommentarer

| Opdateret

300.000 familier vil blive ramt af rentechok inden sommer

Parcellhuse, huse, bygninger, beboelse, ejerbolig, naboer
Parcellhuse, huse, bygninger, beboelse, ejerbolig, naboer Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Vis mere

Boligrenterne stiger.

Og for mange danske boligejere har det ikke en betydning. Blandt andet dem der har fastforrentede lån eller rentetilpasningslån, som ikke skal have ny rente lige foreløbig.

Men for andre har det en stor betydning. Eller mere præcist for omkring 300.000 danske familier.

For cirka hver tiende familie i Danmark har et realkreditlån, hvor renten vil være steget inden vi rammer sommeren, skriver Finans Danmark.

Læs også: 5 procentlånet stod til at lukke. Nu er billedet vendt

I gennemsnit står de fleste af dem til at skulle betale mellem 1000 og 5000 kr. mere om måneden i renter på deres rentetilpasningslån.

Af alle danske boligejere med realkreditlån har cirka halvdelen fastforrentede lån. De bliver ikke ramt af stigende renteudgifter. Den anden halvdel har rentetilpasningslån. Af dem har lidt over hver femte realkreditlån med rentetilpasning mindst en gang om året. Altså hvad vi kender som enten F-kort eller F1.

»Renterne stiger, og det påvirker mange danske boligejere. Det kommer oven i højere priser på el, varme, mad og andre ting. Men jeg glæder mig over, at der på kort sigt er relativt få, der ender med ekstra renteudgifter, og at vi samtidig kan se, at mange familier med rentetilpasningslån har større opsparinger end andre,« siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

Læs også: Økonomien presser de danske familier ind i mindre hjem

De stigende boligrenter resulterede i de største rentestigninger for flekslån nogensinde, da blandt andet Totalkredit og Realkredit Danmark i slutningen af november havde renteauktion for de flekslån, der skal have ny rente per 1. januar.

»Vi kan således konstatere, at vi aldrig tidligere har oplevet en så markant rentestigning for låntagerne i forhold til den rente, de kommer fra,« lød det fra cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, tilbage i slutningen af november, da renteauktionen var afsluttet.

»Med det store spring op i F1-renten er vi gået fra, at vi sidste år fik den 3. laveste F1-rente nogensinde til nu lige akkurat at klemme sig ind på top ti listen over de højeste F1-renter på auktion,« tilføjer han.

Hos Realkredit Danmark blev resultatet en ny F1-rente på 3,24  pct., en ny F3-rente på 3,11 pct. og en ny F5-rente på 3,14 pct. Det er alle lån med afdrag.

Læs også: Salgsskiltene fortsætter med at vælte frem: 'Færre vil købe'

Læs også: Nationalbanken: Hver tiende vil blive insolvent