Henter kommentarer

Tæt på udsolgt: Her bliver markedet for ejerlejligheder støvsuget

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

 

Der er nu så få ejerlejligheder til salg i København, at det kun vil tage lidt over halvanden måned at tømme markedet fuldstændigt. Det viser nye beregninger fra Realkredit Danmark, som har kigget på den såkaldte lagerbalance.

»I nyere tid har den faktisk ikke været lavere, end den er i øjeblikket,« lyder det fra cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe.

Lagerbalancen er et udtryk for, hvor lang tid det vil tage at sælge det eksisterende udbud af ejerlejligheder med den nuværende handelsaktivitet.

»Den faldende lagerbalance drives af både rekordhøj efterspørgsel og et rekordlavt boligudbud, hvor nye lejligheder til salg slet ikke kan følge med den høje efterspørgsel,« tilføjer cheføkonomen.

Lige nu er der 1391 københavnske ejerlejligheder til salg ifølge Boligsiden, efter at udbuddet er faldet 35 pct. over det seneste år.

Brandvarmt marked udfordrer boligkøbere

Tilbage i sommeren 2019 var lagerbalancen op på små seks måneder, men siden er den altså faldet til rekordlavt niveau på 1,6 måned.

Faldet skyldes rentefald og udskydelse af boligskattereformen, der har givet medvind til markedet for ejerlejligheder i København – kun afbrudt i få måneder lige i starten af coronakrisen.

Den lave lagerbalance betyder samtidig, at boligerne bliver solgt hurtigere, mens prisnedslagene er på skrump. Sådan et marked udfordrer købere, der er på jagt efter bolig i hovedstaden.

»Man skal ikke lade sig presse til at tage hurtige og uovervejede beslutninger på det københavnske boligmarked. I stedet skal det være ens boligbehov, der er i centrum,« lyder rådet fra Christian Hilligsøe.

Priserne fortsætter op

Købspresset falder sammen med, at priserne på de københavnske ejerlejligheder er steget 11,9 pct. det seneste år.

»Meget tyder på, at priserne også over de kommende måneder vil have en pæn pil op. I hvert fald kan vi konstatere, at presset på det københavnske boligmarked er højt og måske endda ligefrem stigende,« vurderer cheføkonomen.

En gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 kvadratmeter er steget med næsten 400.000 kr. i værdi på blot et år. Niveauet er endnu ikke alarmerende, men det nærmer sig, mener han.

»Det er klart, at nye kraftige prisstigninger i 2021 vil øge vores bekymringer for holdbarheden af prisstigningerne på den længere bane. Især hvis renterne før eller siden stiger, eller hvis boligskattereformen implementeres med et efterfølgende større skattesmæk til det københavnske marked for ejerlejligheder,« uddyber Christian Hilligsøe.

Læs også: Her har boligejere scoret 40.000 kr. om måneden i 2020 – én region står dog med tab

Læs også: Usædvanligt: Kriseåret 2020 endte med højeste aktivitet på boligmarkedet siden 2005