Henter kommentarer

Tusindvis af boligejere får kedeligt brev

Tusindvis af boligejere har fået kedeligt brev fra Vurderingsstyrelsen.
Tusindvis af boligejere har fået kedeligt brev fra Vurderingsstyrelsen. Foto: Tobias Kobborg
Vis mere

Det er et af den slags breve, man helst er foruden, der her torsdag eftermiddag er tikket ind i min E-boks.

Brevet er fra Vurderingsstyrelsen. Man kan ikke beskylde styrelsen for at pakke budskabet ind. Allerede i første linje står det tindrende klart, hvad styrelsens ærinde er:

»Vi skriver til dig, fordi vi i løbet af 2024 opkræver dig mellem 7.000 og 8.000 for lidt i boligskat for din ejendom.«

Øv.

Jeg er ikke alene.

Hele 75.000 boligejere har allerede eller vil snart modtage en lignende skrivelse, oplyser Vurderingsstyrelsen i en pressemeddelelse, som blev sendt ud torsdag klokken 13.06.

De har det til fælles, at de alle vil få en restskatopkrævning på 5.000 kroner eller mere, fordi de i 2024 kommer til at betale for lidt i boligskat .

Forklaringen er, at jeg og de andre 75.000 boligejere har fået en for høj skatterabat i forbindelse med boligskattereformen, der trådte i kraft 1. januar i år.

Boligejere i blandt andet København har fået et lidt kedeligt brev fra Vurderingsstyrelsen.  Vis mere

Problemet er, at jeg og mange andre boligejere her i 2024 har fået en skatterabat på vores ejendomsværdiskat og samtidig har oplevet et i mange tilfælde stort fald i grundskylden - eller omvendt.

Det har skabt problemer, fordi skattesystemets it-systemer ikke kan håndtere regnestykket for de to slags boligskatter, hvis den ene skat er steget, mens den anden er faldet.

Her bliver den korrekte skatterabat så først beregnet i forbindelse med årsopgørelsen for skatteåret 2024.

Og først fra forskudsopgørelsen for 2026 vil skatterabatten blive udregnet korrekt, mens tusindsvis af boligejere altså vil få en for stor skatterabat i løbet af forskudsårene 2024 og 2025.

»Jeg forstår godt, at det kan være forvirrende, når skatterabatten først bliver regnet på tværs af boligskatterne i forbindelse med årsopgørelsen. Det er planen, at den skal regnes på tværs allerede på forskudsopgørelsen 2026,« udtaler Hanne Michaelsen, underdirektør i styrelsen, i pressemeddelelsen og tilføjer:

»Indtil den løsning er klar, gør vi vores bedste for at informere de borgere, der er berørt af problemstillingen.«

Hvis man som boligejer er tilmeldt indefrysningsordningen, vil eventuelle stigninger i boligskatterne automatisk blive lagt over i denne ordning som et tillægslån, der først skal betales den dag, boligen sælges, eller man aktivt framelder sig indefrysningsordningen på forskudsopgørelsen.

Tillægslånet oprettes automatisk i forbindelse med årsopgørelsen for 2024. Det sker i marts næste år.

Der er også mulighed for at lave en indbetaling til skattevæsenet allerede nu, så man undgår eller mindsker en eventuel restskat. Det bliver borgerne vejledt om i de breve, der sendes ud nu, oplyser Vurderingsstyrelsen i pressemeddelelsen.