Henter kommentarer

Udvikling på boligmarkedet vækker opsigt: Svært at komme med 'endegyldige forklaringer'


 
Hvad er en ETF? Bodil Johanne Gantzel og aktiechef Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor.
Vis mere

Danske boligejere kan starte sommeren med en god nyhed.

Boligpriserne er nemlig steget i maj. Det viser nye tal fra Boligsiden.

Konkret er både priserne på huse, ejerlejligheder og sommerhuse steget. Det forklarer Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

»Boligpriser har det med at stige i forårsmånederne, men selv efter sæsonkorrektion er der tale om prisstigninger på landsplan på hhv. 0,1% for huse, 0,7% på ejerlejligheder og 0,9% på sommerhuse. Dermed er der tale om næsten uændrede priser på huse, mens både ejerlejligheder og sommerhuse er øget mere markant den seneste måned,« siger hun.

Inflation og stigende renter gjorde, at boligpriserne begyndte på et stort dyk i sommeren sidste år. De seneste tre måneder er boligpriserne dog steget igen, selvom flere danske banker fortsat mener, at priserne skal ned.

Mira Lie Nielsen har ikke endegyldige forklaringer på, hvorfor priserne stiger lige nu. Men det kan være, at boligkøberne har travlt med at finde en bolig inden årsskiftet, hvor de nye – og forventeligt højere – boligskatter træder i kraft.

Derudover kan en forklaring være, at markedet er præget af boligkøbere, som kommer fra en anden ejerbolig, og som gennem årene har oplevet en stor værdistigning på deres nuværende bolig:

»Vi forventer dog fortsat, at boligpriserne hen over 2023 vil falde yderligere for at kompensere for de store rentestigninger mv. Vi vurderer, at vi for huse på landsplan er omtrent ¾ gennem de forventede boligprisfald,« siger Mira Lie Nielsen.

Zoomer man ind, så er det især boliger i København, der er steget i pris i maj. Det har taget et skridt op med 1,2 pct.

Læs også: Amerikansk aktie er rødglødende – stigning på 56 procent koster sorterne dyrt

Læs også: Dansk medicinalkæmpe har godt nyt til investorerne