Henter kommentarer

André Thormann: Er det tegn på, at First North er ved at modnes?

Foto: ADRIAN DENNIS
Vis mere

 

Hvis nogen har forsøgt at dyrke tomater, kender de sikkert til udfordringen med at få dem til at modnes i det danske klima. Det er en lang proces, der kræver meget tålmodighed og ikke mindst sol. Når sol og varme først tilsmiler tomaterne, er det muligt at få dem til at gro i Danmark, med stor succes endda.

På mini-børsen First North har der efterhånden været overskyet i mange år, og markedspladsen har dermed haft svært ved rigtigt at modnes. Heldigvis er der begyndt at komme et par lysglimt fra markedet, hvor denne måned har budt på 4 børsnoteringer.

De sidste mange år har der været problemer på First North København, til trods for den store succes i Sverige. Tilbage i 2016 var det primært selskaber af tvivlsom kvalitet og modenhed, der blev noteret. Et eksempel er selskabet Gate Ventures, som virker til at have en ganske kulørt historie, men som ikke desto mindre har tabt stort set hele sin værdi på børsen. Eksempler som Cleantech Building Materials og OWG har heller ikke været den store succes.

Børsen har heldigvis udviklet sig, selvom der har været et par meget udfordrede selskaber imellem børsnoteringerne, såsom Conferize og NPinvestor, som blev noteret i henholdsvis 2017 og 2018. I 2018 begyndte modningen dog så småt, hvor vi så otte noteringer herhjemme, hvilket er det højeste antal hidtil.

Kilde: Factset Vis mere

Som sagt har Sverige været meget mere succesfuld med First North-noteringer, end Danmark har. Som det fremgår af ovenstående tabel, er der 294 selskaber noteret på First North i Sverige, mens der kun er 24 i Danmark.

De svenske selskaber har en tendens til at være mere modne end de danske selskaber. Omsætningen for et selskab på First North i Sverige er i snit 603 mio. kroner, mens den tilsvarende er 252 mio. kr. i Danmark. I børsnoteringsåret er omsætningen for et selskab på First North i Sverige 77 mio. kr., mens den til sammenligning kun er 11 mio. kr. i Danmark - altså væsentligt mindre.

Ikke desto mindre ved vi jo godt, at det er muligt at dyrke tomater i Danmark, og at tomater er blevet dyrket siden 1700-tallet i Danmark. Handel med værdipapirer i Danmark kan dateres helt tilbage til 1700-tallet, vel og mærke dog først på en organiseret markedsplads fra 1808.

Af de børsnoteringer, der er afviklet eller på bedding i 2020, har både Penneo, FOM Technologies og Monsenso vist, at de er i stand til at generere et driftsoverskud, hvilket godt kan være et tidligt tegn på, at First North København så småt begynder at modnes.

Som investor håber man altid på at fange den nye Novo Nordisk ved en børsnotering. Dog er First North-selskaberne så små, at risikoen i dem er meget stor. Omvendt har man som investor mulighed for at få stor viden om de små selskaber relativt til andre markedsdeltagere, eftersom der ikke er så mange øjne på dem. Dog bør man være varsom og sætte sig ekstra godt ind i sagerne - specielt på minibørsen - hvis man vil øge sandsynligheden for at høste en en lækker solmoden tomat.

Læs også: Pernille Enggaard: De danske uslebne diamanter
Læs også: Sådan foregår en børsnotering

Lyt også: Millionærklubben: Penneo - ny aktie på First North
Lyt også: Millionærklubben: Mød FOM Technologies