Henter kommentarer

Pernille Enggaard: De danske uslebne diamanter

Foto: MONIRUL BHUIYAN
Vis mere

Nye danske vækstselskaber vælter i denne tid ind på First North for at hente frisk kapital. Skal du med som investor, skal du pakke en stor kuffert med tålmodighed og være forberedt på bump og måske et brat stop for rejsen – men du kan også komme hurtigere i mål end ventet med overraskende afkast i din portefølje.

Aldrig har vi i Millionærklubben haft så travlt med at byde nye selskaber velkommen på den danske minibørs Nasdaq First North som i denne juni måned. Penneo, Monsenso, LED iBond, FOM Technologies og Shape Robotics har alle inviteret ny kapital og investorer ombord, der har lyst og plads til lidt risiko i porteføljen.

Fem selskaber der tilsammen rammer tre store trends – bæredygtighed, robotteknologi og mHealth (mobile Health, red.) – plus vi ikke skal glemme det danske cannabis-selskab Stenocare, der i maj kom retur fra den svenske Spotlight børs.

Vi er stadig langt fra vores svenske naboer, der præsterer omkring 30 børsnoteringer om året på deres vækstbørs, men det er stærkt fornøjeligt, at et interessant udpluk af de små, danske virksomheder nu begynder at se meningen i og finde modet til at tage især private investorer med på deres rejse. En lyst og et mod, der begyndte at spire tilbage i 2017, hvor GreenMobility og Conferize pustede nyt liv i First North handelsplatformen, der indtil da havde ligget stille i tre år.

I 2018 kom yderligere ni selskaber til, i 2019 blev det til fire, og her i 2020 er vi altså – trods Covid-19 – allerede oppe på seks, plus det allerede First North-noterede selskab Waturu, har annonceret en seperat notering af datterselskabet Aquaturu i løbet af det kommende efterår.

Større modenhed

Før vi ryster champagneflasken og lader proppen springe, må vi dog konstatere, at for de fleste investorer har bekendskabet med selskaberne på First North indtil nu været en dyr fornøjelse. Især selskaberne noteret i 2017 har haft svært ved at komme ud over rampen både forretnings- og kursmæssigt, men med noteringerne fra efteråret 2018 og frem, ser det lidt lysere ud, og selskaberne her i juni er indtil videre kommet flot fra start både i tegningsperioden og under de første kursvejrtrækninger på børsen.

Det ser jeg som et udtryk for, at både selskaber, deres rådgivere, First North – der i år kan fejre 15 års fødselsdag – og investorerne er blevet klogere de senere år.

Selskaberne og deres rådgivere omkring selve værdiansættelsen og udformning af prospektet og First North omkring vurdering, godkendelse og kommunikation.

Investorerne er så småt ved at lære vækstselskabernes pulsslag, der kalder på stor tålmodighed og en langsigtet investering. Det betyder bl.a., at vi har set mindre spekulation omkring selve børsnoteringen, hvor investorer har købt aktier i tegningsperioden, for så at slippe dem på selve dagen.

Høj risiko, men større mulighed for afkast

Men lige så gode de danske investorer er til at købe aktier i Novo, Mærsk og Danske Bank - lige så stramt har de det stadig med at flytte blikket og pengene fra de største danske selskaber og til vækstselskaberne, hvor der selvfølgelig er en høj risiko, men dermed også en større mulighed for afkast.

Det kræver også lidt ekstra arbejde at orientere sig om selskaberne på First North, der typisk ikke har analysedækning fra bankerne og sjældent finder sig selv i medierne.

Men her er en lille håndfuld tips, hvis du gerne vil differentiere din portefølje med selskaber fra First North:

  • Sæt dig godt ind i selskabets produkt, konkurrenter, strategi og forventninger. De fleste informationer finder du på selskabernes hjemmesider, herunder også årsrapporter. Jeg har desuden selv for vane at kigge deres ledelsesgruppe og bestyrelse godt efter i sømmene. Op til en børsnotering afholder de enkelte selskaber informationmøder bl.a. i samarbejde med Dansk Aktionærforening, hvor man kan stille spørgsmål til ledelsen. Der er også forskellige investorfora på bl.a. Facebook, hvor vækstselskaberne bliver vist frem og diskuteret, men især her skal man holde godt fast i sin kritiske sans.
  • Tænk langsigtet - First North er en vækstbørs, hvor selskaberne sælger en bid af sig selv på et meget tidligt stadie. Ja, det kan gå galt, men du har måske også lagt billet ind på det næste store, danske eksporteventyr.
  • Aktier på First North er mindre likvide end i C25-indekset, så vær opmærksom på, at der også er et stort spread – altså forskel på købs- og salgsprisen.
  • Brug aktiesparekontoen. Når du investerer for frie midler på First North, skal du som udgangspunkt selv anføre alle køb og salg på din selvangivelse. Investerer du derimod gennem en aktiesparekonto, sørger din bank for, at skatten automatisk trækkes på kontoen. Derudover skal du nok ikke bevæge dig ud i investeringer på over kr. 100.000 i First North-selskaber, som er det nuværende loft på aktiesparekontoen.

Og glæd dig så til, at vi i løbet af sommeren får en række First North selskaber på besøg i Millionærklubben!

Læs også: Sådan foregår en børsnotering

Læs også: Pernille Enggaard: 4 strategier til bæredygtige investeringer

Læs også: Chefstrateg: Derfor bør du overveje cykliske aktier

Læs også: Ole Hansen: Nye Covid 19-tal presser olieprisen