Henter kommentarer

Ole Hansen: Nye Covid-19-tal presser olieprisen

Foto: CLAUS FISKER
Vis mere

 

Der har blæst positive vinde siden Covid-19 ramte markedet i det tidlige forår. Siden da er oliepriserne suset i vejret på spirende optimisme om et potentielt V-formet comeback, hvilket i seneste uge kunne ses på det amerikanske Nasdaq 100-indeks, der ramte 10.000 for første gang nogensinde.

Jublen varede imidlertid ikke længe, da de seneste Covid-19 tal viser, at pandemien er langt fra overstået. Selvom vi herhjemme gradvist nærmer os præ-corona-tilstande, står det væsentligt værre til i resten af verden. Særligt i Nord- og Sydamerika samt det sydlige Asien oplever man fortsat stigninger i nye smittetilfælde, og frygten om en hårdtslående anden bølge satte sig i markedet i slutningen af sidste uge med store fald til følge.

På oliefronten er det dårlige nyheder efter to måneder, hvor prisen er mere end fordoblet til et nuværende leje på 40-50 dollars for en tønde. Priserne på WTI og Brent er hårdest ramt og har fortsat ikke formået at lukke hullet, som priskollapset tilbage i starten af marts forårsagede efter saudierne og russerne indledte en kortlivet priskrig. De seneste signaler fra de førhen stridende parter tyder dog på bedring, da alle har holdt sig i skindet og forlænget OPEC+-aftalen med en reduktion i produktionen af olie på 9,7 mio. tønder om dagen indtil slutningen af juli.

Selvom vores langsigtede optimisme på olie fortsat er intakt, ser udviklingen på kort sigt lidt presset ud grundet Covid-19, derfor ser vi nærmere på en konsolidering i prisen lige p.t. efter et forholdsvist hurtigt opsving, hvor prisen ikke matchede de underliggende data. Der er brug for lidt mere tålmodighed i oliemarkedet, og det er vores vurdering, at prisen ikke rammer lejet omkring 50-60 dollars pr. tønde lige foreløbigt.

Læs også: Aktieanalysechef efter fyring: Det ligner kaos

Gode udsigter for guldet

På trods af at den amerikanske centralbank Federal Reserve på sidste uges møde fastholdt sine planer om at holde hånden under den amerikanske økonomi efter bedste evne, ser vi fortsat ind i et scenarie for guldprisen – særligt for resten af 2020 - hvor vi forventer en pris på mindst 1800 dollars/ounce. Dette skyldes følgende:

  • Vi forventer at dollaren svækkes.
  • Guld fungerer som risikodækning mod centralbankernes forsøg på at kontrollere de finansielle markeder.
  • En forventet stigning i globale spændinger grundet Covid-19 beskyldninger hen mod det amerikanske præsidentvalg i november måned.
  • Hvis Federal Reserve står overfor at indføre rentekurvekontrol (yield curve control), vil det presse realrenten endnu længere ned.
  • Utrolige mængder af statslig stimulus, som i sidste tilfælde kan medføre øget inflation.
  • En voksende overmætning i globale opsparinger, da det er besværligt at placere sine penge på grund af et negativt rentelandskab samt bølgegang på aktiemarkedet.

Ligesom med olieprisen bør guldinvestorer væbne sig med tålmodighed. Inflationskurven peger i øjeblikket nedad, og indtil den, som vi forventer, begynder at pege opad, vil der muligvis ikke være nok krudt i markedet til at skyde den op gennem modstandsområdet over 1750 dollars/ounce.

 

Læs også: Value-investor: Derfor er svensk aktie føjet til porteføljen

Læs også: Kvantstrateg: Her er 3 attraktive og billige aktier

Læs også: Andreas Østerheden: Derfor må du ikke være for negativ

Læs også: André Thormann: Det er svært at spå - også for aktieanalytikere