Henter kommentarer

Kvantstrateg: Her er 3 attraktive og billige aktier

Stjerneinvestoren Warren Buffett er en af de mest kendte valueinvestorer. Han var en af Benjamin Grahams elever på Colombia Business School. Benjamin Graham opfattes af mange som den åndelige fader til value-investering. Han har blandt andet skrevet bøgerne 'Security Analysis' i 1934 og 'The Intelligent Investor' (1949)
Stjerneinvestoren Warren Buffett er en af de mest kendte valueinvestorer. Han var en af Benjamin Grahams elever på Colombia Business School. Benjamin Graham opfattes af mange som den åndelige fader til value-investering. Han har blandt andet skrevet bøgerne 'Security Analysis' i 1934 og 'The Intelligent Investor' (1949) Foto: MATTHEW CAVANAUGH
Vis mere

Nogle selskaber rummer langt større værdi, end hvad der er afspejlet i aktiekursen. Det gælder særligt de såkaldte value-aktier, der er billige målt i forhold til væsentlige nøgletal.

»Et value-selskab er et selskab, hvor prisen er lav ift., hvad du betaler for at tage andel i selskabets pengestrømme og driftsresultater. Eksponerer man sig som investor systematisk og konsekvent mod de billigste selskaber jf. denne tilgang, er der en forhøjet sandsynlighed for at opleve et merafkast i porteføljen,« fortæller Morten Nielsen, der er kvantstrateg hos Quant Research hos Jyske Markets.

Filosofien bag value-investering er med andre ord at købe noget, der er 1 krone værd, for blot 50 øre. ’Buy cheap and sell dear’, som den berømte value-investor Benjamin Graham præcist udtrykte det.

Stjerneinvestoren Warren Buffett er en af de mest kendte valueinvestorer. Han var en af Benjamin Grahams elever på Colombia Business School. Benjamin Graham opfattes af mange som den åndelige fader til value-investering. Han har blandt andet skrevet bøgerne 'Security Analysis' i 1934 og 'The Intelligent Investor' (1949) Vis mere

Nogle sektorer har tendens til at indeholde flere value-aktier end andre – eksempelvis har det i de seneste år været sektorerne Energi og Materialer - mens det gælder generelt for value-aktierne, at de i høj grad har været negligeret i 2020, fortæller Morten Nielsen.

Under coronakrisen har investoradfæren været at søge mod selskaber med f.eks. stærke balancer som findes i gruppen ’kvalitetsselskaber’, eller at følge flokken af investorer ind i de selskaber, som besidder mest ’Momentum’. De begreber fortæller Morten Nielsen mere om her.

Han overvåger udviklingen i 3000 af de største virksomheder i verden via en kvantitativ udvælgelsesmodel, man har udviklet hos Jyske Bank. Her rangerer man hver uge selskaberne ud fra 21 nøgletal.

Læs også: Analytiker: Det her minder om 2009

Aktiestrategien kaldes for faktorinvestering, og her samler man det bedste fra de traditionelle investeringstilgange value-, quality-, og momentum-investering, mens man har udbedret mange af de faldgruber, som de traditionelle tilgange typisk besidder. Det vigtige er porteføljens samlede eksponering, som er afgørende for at eksponere sig mod faktorerne.

Sagt på en anden måde, så kan du ikke være garanteret at vinde kampen, selv om du har én stjernespiller på holdet.

Selskaberne bliver rangeret ud fra de tre faktorer - value-, quality og momentum - hvilket medfører én samlet rangering, som er udtryk for selskabernes gennemsnitlige faktorkarakteristika.

Læs også: Hvad er en valuetrap

F.eks. har følgende tre selskaber høje rangeringer i forhold til value-faktoren, mens de besidder gennemsnitligt attraktive faktorkarakteristika, hvorfor de bør være potentielle kandidater til porteføljen ud fra et rent kvantitativt perspektiv, fortæller Morten Nielsen.

- STRABAG SE
- HUMANA INC
- HP INC

Det spørgsmål, der måske trænger sig på, er, hvorfor du lige netop skulle ønske at have value-aktier i porteføljen. Svaret på det spørgsmål finder man i en lang række kursstigninger i sidste uge af maj og ind igennem anden uge af juni. Her blev de forsømte value-aktier i løbet af ca. tre uger sendt i vejret, fordi optimismen steg på aktiemarkedet.

»Vi ser f.eks. typisk, at value-aktierne klarer sig godt, når markedet tror på højere vækst og inflation, f.eks. i forbindelse med udgangen af en recession, hvor troen på en ny økonomisk vækstcyklus tager sin form. Her ser investorerne mulighed for, at de selskaber, som ser billige ud, og hvor forventningerne deraf ikke er favorable, kan give en god forrentning, da sandsynligheden for, at de leverer bedre end forventet, stiger. Value-aktier har også historisk set klaret sig godt sent i den økonomiske cyklus, dog under andre makroøkonomiske forhold end dem, vi pt,« forklarer Morten Nielsen.

Imidlertid vendte stemningen over for value-aktier pludselig torsdag 11. juni på grund af en række sammenfald.

Læs også: André Thormann: Derfor bør du holde øje med de små selskaber

Her oplevede de tre toneangivende amerikanske aktieindeks - S&P 500, Dow Jones og Nasdaq - deres største en-dags fald siden aktiemarkedet ramte bunden 16. marts i år. Til sammenligning faldt Dow Jones-indekset 1,862 indekspoint. Du kan se udviklingen i indekset her.

Faldet fik investorer til at flygte over i quality- og momentum-aktier, der reboundede kraftigt.

Derfor gælder det for private investorer om at have en diversificeret portefølje på faktorniveau. Hvis din portefølje rummer selskaber med karaktertræk fra de tre investeringstrategier, er den nemlig bedre gearet til klare pludselige ændringer i investoradfærden på aktiemarkedet, forklarer Morten Nielsen.

»Du skal både have nogle value-, kvalitet og momentum-selskaber i din portefølje, fordi investoradfærden svinger typisk drastisk under recessionære tilstande, så for at dække dig ind, bør du i vores optik pt. være diversificeret på tværs af de tre faktorer,« udtaler Morten Nielsen.

Du kan læse mere om value-investering i aktieanalytiker Andre Thormanns 'Valueinvestering er en historisk mulighed', eller du kan læse, hvorfor du ikke skal lade dig forblænde af navnet, når du handler. Det har Morten Nielsen skrevet om her.

Læs også: Lars Tvede: Det tror jeg, at der kommer til at ske nu

Læs også: Aktiechef: 7 ting bør du holde med i din portefølje